Leningen+van+veehouders+kwijtschelden+kan+Rabobank+niet
Nieuws
© Greenpeace

Leningen van veehouders kwijtschelden kan Rabobank niet

Van de Rabobank wordt weleens verwacht dat ze leningen aan veehouders zou moeten kwijtschelden om zo de financiële gevolgen van het stikstofbeleid voor de boeren te verzachten. De nieuwe Rabotopman Stefaan Decraene stelt in een interview met het Financieele Dagblad dat dit reglementair niet kan.

Het businessmodel van de bank is volgens Decraene deposito's ophalen en deze omzetten in leningen. 'Die gaan we niet afschrijven omdat er een stikstofdiscussie speelt', zegt hij in het FD. 'Leningen moeten worden terugbetaald. Kwijtschelden van leningen kan reglementair niet en het is niet de taak van de bank. Het zou een slecht signaal zijn. Dit is niet wat een bank doet. Een boer is in de eerste instantie gewoon een bedrijf. De hypotheek van een burger wordt ook niet zomaar afgeschreven.'

Decraene vindt het verwijt dat de Rabobank niet begrepen heeft dat ze een rol speelt in de stikstofdiscussie een brug te ver. 'De bank vervult een actieve rol in de besprekingen en zit aan alle tafels behalve de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.'

Zoeken naar evenwicht

De CEO betreurt het als het Landbouwakkoord mislukt. 'De bank moet zoeken naar een evenwicht tussen natuur, klimaat, onze boeren en het voeden van de wereld. Maar zolang er geen akkoord is, ligt alles stil. Het wachten is op een duidelijke beslissing, geen snelle beslissing.'

Rabobank heeft vijftig medewerkers aangesteld die de boeren bijstaan in de transitie naar een duurzamer model of als ze overwegen te stoppen met hun bedrijf. Ook zijn er 150 wetenschappers in dienst die onderzoek doen naar de impact van de bank op het klimaatbeleid, waar ook water bijhoort.

In het interview naar aanleiding van de eerste honderd dagen als CEO geeft Decraene verder aan dat Rabobank weer meer de regio in zal gaan. Hij wil meer gebruikmaken van de lokale kennis en een deel van de verantwoordelijkheid terug naar de regio brengen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer