Ziektekiemen+in+luchtinlaat+afvangen+met+ionisatie
Nieuws
© Varkens Archief

Ziektekiemen in luchtinlaat afvangen met ionisatie

Zijn ziektekiemen zoals PRRS in de luchtinlaat af te vangen met behulp van ionisatie? Dat onderzoekt hoogleraar Montse Torremorell van de Universiteit van Minnesota.

Tijdens een webinar georganiseerd door National Hog Farmer sprak Torremorell over deze mogelijke optie. In de Verenigde Staten zijn er al meerdere bedrijven die PRRS en andere ziektekiemen buiten de deur houden met behulp van luchtfiltering. Dat werkt volgens de onderzoeker goed. Wel heeft dit systeem wat nadelen, zoals drukverlies en daarmee hogere energiekosten en de kosten voor het vervangen van de filters.

Vandaar dat er nu een onderzoek loopt om te weten te komen of ionisatie een oplossing is. Daarmee zou er geen drukverlies hoeven te zijn en is het vervangen van filters niet nodig. De ionisatie gebeurt dan via draden in de luchtinlaat die de langskomende deeltjes een negatieve elektrische lading meegeven waarna ze worden opgevangen op platen waar een positieve lading op staat. Het systeem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om rookgassen te reinigen en bijvoorbeeld stof in de stal op te vangen.

Virus afvangen en inactiveren

De installatie is al in een laboratoriumopstelling getest. De verwijdering van virusdeeltjes is volgens Torremorell zeker effectief. Minder dan 10 procent gaat er nog doorheen. Virusdeeltjes die er nog wel doorheen gaan, zijn geïnactiveerd. Volgens de onderzoeker is het resultaat zeker vergelijkbaar met luchtfiltering.

Er is een onderzoek opgestart om te kijken of de goede resultaten ook haalbaar zijn onder praktijkomstandigheden. Het systeem is daartoe geïnstalleerd op een gesloten zeugenbedrijf. Daar wordt gemeten wat er nog door het systeem heen komt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een surrogaatvirus dat dezelfde eigenschappen heeft als een PRRS-virus. Niet alleen de werking, maar ook de kosten van het systeem worden hierbij onderzocht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer