Herbesmetting+PRRS+gaat+vaak+via+andere+route+dan+verwacht
Partner MSD Animal Health

Herbesmetting PRRS gaat vaak via andere route dan verwacht

In Hongarije is men de strijd aangegaan met het PRRS-virus. En met succes. Dankzij streng beleid lukt het Hongarije om deze virusziekte, die lange tijd als onuitroeibaar werd beschouwd, onder controle te houden, zeker op regionaal niveau. Welke waardevolle lessen zijn er voor de Nederlandse en Belgische varkenshouderij te trekken uit de 'Hongaarse aanpak'?

In een eerder artikel heeft dierenarts István Szabó uitgelegd waarom hij persoonlijk de voorkeur geeft aan de depop-repopmethode. Tegelijkertijd snapt de dierenarts en voorzitter van de PRRS-eradicatiecommissie in Hongarije dat deze methode als erg ingrijpend wordt ervaren door varkenshouders. Gelukkig zijn er volgens hem ook verschillende andere manieren om grip te krijgen op het PRRS-virus, alleen vergen deze andere methodes een langere adem.

Biosecuritymaatregelen

Tijdens zijn presentatie op het jaarlijkse symposium van MSD Animal Health voor dierenartsen benadrukte Szabó verschillende keren hoe belangrijk goede biosecuritymaatregelen zijn bij de aanpak van PRRS. 'Zowel je interne als je externe biosecurity moet je naar het hoogste niveau brengen en houden om van PRRS af te komen en om nieuwe besmettingen te voorkomen', zei hij.

'Wil je niet met de depop-repopmethode aan de slag, dan is het tijdig opbouwen van immuniteit van groot belang. Daarvoor is het noodzakelijk dat je precies weet met welke vaccinatiestam of veldstammen je te maken hebt en wanneer ze opspelen. Sequentieanalyses zijn daarbij een uiterst waardevol hulpmiddel. Daarnaast is het van belang om te achterhalen welke andere ziektes op je bedrijf spelen. Op basis van die kennis kun je een vaccinatiestrategie bepalen', licht de Hongaarse dierenarts toe.

Stabiliteit vaccin

Behalve het moment van vaccineren speelt het vaccin zelf ook een grote rol, heeft Szabó ontdekt. 'Het is ontzettend belangrijk dat je voor een stabiel vaccin kiest, omdat bij toediening van een vaccin gebruik wordt gemaakt van een aangepaste vorm van het PRRS-virus. Dat zorgt er immers voor dat het afweersysteem wordt uitgelokt en het dier immuniteit opbouwt. Het is dan wel zaak dat het vaccinvirus breed genoeg is om zich op zoveel mogelijk veldstammen te richten zonder dat het zich recombineert en een eigen leven gaat leiden', legt hij uit.

'Daarin hebben we in Hongarije verschillen gezien. We hebben veel laboratoriumonderzoeken gedaan. Daaruit is duidelijk gebleken dat een vaccin dat een korte tijd na vaccinatie spreidt, de minste genetische variatie geeft en dus het meest stabiele vaccin is', zegt de dierenarts.

Zelden via de lucht

Van het PRRS-virus is bekend dat het zich zelfs via de lucht kan verspreiden. Toch blijkt dat in de praktijk volgens Szabó reuze mee te vallen. 'We hebben in Hongarije ongeveer drieduizend bloedonderzoeken gedaan. Bij 40 van de 165 is opnieuw PRRS vastgesteld. Het merendeel van die besmettingen bleek te zijn binnengekomen via transport, via de voertuigen dus. In slechts twee gevallen is het virus vermoedelijk via de lucht het bedrijf binnengekomen. Dat is op zich een prettige wetenschap: via de lucht heb je er immers maar weinig invloed op, maar transport en import van PPRS-vrije dieren is iets waar je met goede biosecuritymaatregelen wel degelijk invloed op uit kunt oefenen.'

Herbesmetting of nieuwe besmetting?

De dierenarts vervolgt: 'Een andere belangrijke bevinding uit de bloedonderzoeken die we in Hongarije hebben gedaan, is dat bij de bedrijven die PPRS hadden uitgeroeid met de depop-repopmethode en opnieuw besmet raakten, het niet om dezelfde stam ging als die eerder op het bedrijf werd aangetroffen. In alle gevallen ging het om nieuwe besmettingen. Bij doorvragen bleek dat er dieren waren aangekocht van niet-gecertificeerde bedrijven of dat het virus via een ander lek binnen was gedrongen. In het geval van PPRS na depop-repop is het dus beter om niet meer over herbesmettingen spreken, maar over een nieuwe infectie van de populatie.'

Meer over PRRS, de diagnose, sequentieanalyse en biosecurity, leest u op deze pagina.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »