Livar+en+Grassa+gaan+graseiwit+toevoegen+aan+varkensvoer
Nieuws
© Grassa

Livar en Grassa gaan graseiwit toevoegen aan varkensvoer

Varkensvleesproducent Livar en grasbewerker Grassa gaan samenwerken om graseiwit in te zetten als duurzame varkensvoeding. Door graseiwit toe te voegen aan het voer van de biggen wordt volgens beide partijen een belangrijke stap gezet naar een duurzame en circulaire voedselketen.

Grassa haalt hoogwaardige eiwitten uit lokaal geproduceerd gras. Dit kan worden toegevoegd aan het varkensvoer. Door de grassen uit de regio te halen wordt daarnaast ingezet op lokale grondstoffen. Het eiwit wordt gewonnen uit Limburgs gras en bevat volgens Livar en Grassa een hoogwaardig aminozuurprofiel met een lagere CO2-uitstoot dan veel gebruikelijke eiwitbronnen.

Livar is bekend van de Limburgse kloostervarkens. Samen met de monniken van Abdij Lilbosch in Echt heeft Livar naar eigen zeggen 'de juiste manier gevonden om met respect voor mens, dier en omgeving varkensvlees te leveren'. Livar-varkens worden gehouden volgens een kleinschalig concept.

Volgens Livar draagt het toevoegen van hoogwaardige eiwitten bij aan de productie van smaakvol vlees. In het afgelopen jaar zijn bij Livar proeven gedaan met het toevoegen van Grassa's eiwit aan het biggenvoer. Daaruit volgden positieve resultaten. De groei van de Livar-varkens blijft bij deze aanpassing in het rantsoen gelijk.

Ontsloten gras

De komende tijd wordt verder gewerkt aan het testen en ontwikkelen van het gebruik van graseiwit in zeugenvoeding. Op termijn wordt ook gekeken naar een ander eindproduct van Grassa, ontsloten gras, voor toepassing in ruwvoer.

Grassa produceert verschillende producten uit gras, waaronder ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker en plantaardige meststof. Het doel is onder meer om melkveehouders een aanvullend verdienmodel te bieden zonder extra kosten. Door een proces van persen, verhitten en filteren wordt gras verwerkt tot deze producten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer