Ingrijpen+Adema+bij+slachterijen+verbaast+COV
Nieuws
© Varkens Archief

Ingrijpen Adema bij slachterijen verbaast COV

Voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is vol verbazing over de Kamerbrief die LNV-minister Piet Adema naar de Tweede Kamer stuurde over de slachterijen. Hij herkent zich niet in het geschetste beeld.


'Dertien pagina's met niet één positief punt over de slachterijen', zegt Hoedemaker over de brief. Adema stelt in de brief dat het bedrijfsleven door de hele keten heen de verantwoordelijkheid rond dierenwelzijn onvoldoende neemt.

Hoedemaker vindt dat de cijfers uit de monitoring van de slachterijen door de NVWA verkeerd worden geïnterpreteerd. 'Driekwart van de slachterijen houdt zich 100 procent aan de eisen voor dierenwelzijn. Bij de controles is 99,5 procent prima. Dit is niet te rijmen met de teksten van de minister.'


Wel vindt Hoedemaker dat ieder incident er één te veel. Volgens de COV-voorman doet de sector juist veel om incidenten tegen te gaan. 'We hebben belang bij een goed dierenwelzijn. In de eerste plaats voor het dier zelf. In de tweede plaats omdat een goed dierenwelzijn leidt tot rust voor de medewerkers. Ten derde omdat een goed dierenwelzijn ook leidt tot een goed stukje vlees.'

Versterken NVWA

In de brief schrijft Adema dat het ministerie cameratoezicht verplicht wil invoeren voor verzamelcentra en slachthuizen. 'Alle grote slachterijen hebben op eigen initiatief al ingezet om het dierenwelzijn te kunnen borgen middels cameratoezicht', reageert Hoedemaker. 'De vier grote slachterijen werken nu zelfs aan een systeem met kunstmatige intelligentie voor een nog betere borging.'

De COV-voorzitter heeft het gevoel dat de brief de minister moet ondersteunen om geld te krijgen voor het versterken van de NVWA.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer