Adema%3A+slachterijen+moeten+dierenwelzijn+beter+borgen
Nieuws
© Varkens Archief

Adema: slachterijen moeten dierenwelzijn beter borgen

Landbouminister Piet Adema vindt dat het bedrijfsleven door de hele keten heen haar verantwoordelijkheid naar het dierenwelzijn onvoldoende neemt. Daarom komt hij met verscherpt toezicht en aangescherpte regels met ook de mogelijkheid tot langdurige sluiting van slacherijen.

Sinds begin dit jaar is er al verscherpt toezicht voor slachthuizen en wordt gewerkt aan regelgeving om slachterijen die herhaaldelijk ernstige overtredingen begaan harder aan te pakken. Verder werkt hij aan een verbod op stroomstootwapens. Het verscherpte toezicht betekent dat notoire overtreders en bedrijven die een ernstige overtreding hebben begaan, direct een traject in gaan.

Dat heeft als doel om de naleving zo snel mogelijk te verbeteren. Inmiddels heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een aantal bedrijven ingegrepen en maatregelen opgelegd. Voorbeelden daarvan zijn het opnieuw opleiden van slachthuispersoneel op het gebied van dierenwelzijn en het vervangen van personeel op het slachthuis. Dat verscherpt toezicht wordt volgens de minister verder ontwikkeld.

Three strikes out

Verder werkt de NVWA aan een 'three strikes out'-methodiek, naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Joost Eerdmans (JA21). Die aanpak moet vanaf september dit jaar ingaan. Bij deze methodiek worden bedrijven na drie ernstige overtredingen geschorst.

Overtredingen die hier zeker onder vallen, zijn varkens onbedwelmd in de broeibak stoppen, het fixeren van een dier voor de bedwelming door erop te gaan staan of liggen en het met voorwerpen prikken in ogen en geslachtsdelen. Of bijvoorbeeld een dier met acuut lijden, zoals een gebroken poot, iet direct uit zijn lijdenverlossen hoort hier bij. Los van de three strikes out-aanpak en daar waar het nodig is, zal de NVWA de erkenning eerder schorsen als de feiten en omstandigheden daar aanleiding toe geven.

Stroomstootwapen

Verder wil Adema werken aan een verbod op het gebruik van een stroomstootwapen bij dieren in de veehouderij. Het gebruik van deze apparatuur is aan strenge voorwaarden gebonden, maar in de praktijk blijkt hier te vaak onachtzaam en op onwenselijke wijze gebruik van wordt gemaakt. Dat leidt tot stress en pijn, vandaar dat de minister werkt aan een algeheel verbod. In juni wordt dit verbod ter internetconsultatie voorgelegd.

Adema zal de capaciteit van de NVWA uitbreiden. Ook gaat hij het vrijwillige camertoezicht verplichten en wordt het daarbij mogelijk om dat de NVWA de beelden realtime en op afstand volgt.

Landurige sluiting

Verder zal de minister gebruik gaan maken van de mogelijkheid tot een strafrechtelijke vrijheidsbeperkende maatregel. Dit houdt een zelfstandig houdverbod en een gebiedsverbod in. Met het gebiedsverbod kan het iemand verboden worden zich op te houden in de buurt van een slachthuis, wat in feite een beroepsverbod is. En dit kan levenslang (30 jaar) gelden. Deze maatregel is in te zetten bij slachthuizen waarbij sprake is van misstanden en waar geen verbetering optreedt. Het slachthuis is daarmee dan veel langer te sluiten, dan de periode van 1 jaar die nu geldt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer