POV+en+COV%3A+Holland+Varken+nieuwe+basis+onder+varkensvleessector
Nieuws
© Twan Wiermans

POV en COV: Holland Varken nieuwe basis onder varkensvleessector

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maken Holland Varken het ketenkwaliteitssysteem voor de Nederlandse varkenssector. Als belangrijkste pluspunten worden een betere informatie-uitwisseling en verdere kostenefficiëntie genoemd.

'Holland Varken wordt in binnen- en buitenland de naam voor Nederlands varkensvlees om de best betalende afzetmarkten te behouden en te vergroten', stelden POV-voorzitter Linda Verriet en COV-voorzitter Laurens Hoedemaker maandagavond op de Algemene Ledenvergadering van de POV in het Gelderse Heteren. Varkenshouders en slachters kunnen met Holland Varken de bedrijfsvoering optimaliseren en faalkosten elimineren.

POV en COV sloegen de handen ineen om meer regie te voeren op het kwaliteitssysteem, dat voortbouwt op de Integrale Keten Beheersing (IKB). Het overkoepelende kader wordt opgeschoond, zodat in Holland Varken alleen eisen overblijven met aantoonbare waarde. POV-voorzitter Verriet legt uit: 'Door zo veel mogelijk onder één kader te brengen, wordt het aantal modules verkleind. De kosten worden overzichtelijker en de tarieven lager.'

Bedrijfscontroles

Tegelijkertijd kan de varkenshouder blijven kiezen uit diverse certificerende instellingen voor de bedrijfscontroles. Nieuw onderdeel van Holland Varken wordt een modernere methode voor geborgde informatie-uitwisseling. Met nieuwe techniek kan informatie sneller, beter en completer in de keten worden uitgewisseld.

Met de aanstaande blockchaintechnologie, biedt Holland Varken volgens POV en COV meer kansen voor boer en slachter. De boer kan per varken, hok en stal zien wat de invloed van genetica, voer en management is op slachtresultaten. De slachter kan met informatie over de samenstelling van het voer de CO2-voetafdruk per dier berekenen en actief communiceren.

Marktconcepten

Om Nederlands varkensvlees onderscheidend op de best betalende markten te brengen, gaat Holland Varken volgens COV-voorzitter Hoedemaker als merknaam een grote rol spelen. 'Daar bovenop wordt dit ketenkwaliteitssysteem de basis voor sterke, onderscheidende marktconcepten voor die consumenten die bereid zijn meer te betalen voor duurzaamheid of dierenwelzijn. Het is aan private partijen om dit te realiseren en aantrekkelijke concepten in de markt te zetten.'

Beide voorzitters benadrukten dat deelname door alle partijen en ondernemingen in de keten het verschil gaat maken. 'Niet meebewegen en niet mee doen met de markt is eigenlijk geen optie.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer