Wageningse+cursus+specialist+varkenswelzijn
Nieuws
© Varkens Archief

Wageningse cursus specialist varkenswelzijn

Om varkenshouders toekomstgericht te kunnen adviseren is er behoefte aan welzijnsexperts. Daarom organiseert Wageningen Academy in september een vierdaagse cursus dierenwelzijnsspecialist voor de varkenshouderij. De focus ligt op het kunnen gaan houden van varkens met intacte staarten.

Zo'n expert is in staat varkenshouders te helpen om hun bedrijfsresultaten naar een hoger niveau te tillen door dierenwelzijn op hun bedrijf te verbeteren. Tijdens de cursus leert hij de welzijnscheck toepassen en welke factoren het welzijn van varkens beïnvloeden. Hij is een schakel tussen de wetenschap en de praktijk en kan adviseren over dierenwelzijnsaspecten, in het bijzonder over het houden van varkens met ongecoupeerde staarten.

Volgens Wageningen Academy zijn er vijf belangrijke redenen om de dierenwelzijnscursus te gaan volgen:
1. Als varkens goed worden behandeld, ze de nodige zorg en aandacht krijgen bevordert dat hun welzijn. Ze ervaren minder stress, angst en pijn en leiden een beter leven.
2. Dierenwelzijn kan bijdragen aan een betere kwaliteit van het vlees. Het stressniveau van het varken tijdens het leven en de slacht kan invloed hebben op de textuur, smaak en kleur van het vlees.
3. Het bevorderen van het varkenswelzijn kan ook bijdragen aan de duurzaamheid van de sector omdat zulke varkens efficiënter gebruikmaken van grondstoffen en energie en zo de milieu-impact van de varkenshouderij verminderen.
4. Het welzijn van varkens heeft ook invloed op de volksgezondheid. Een goede diergezondheid draagt bij aan het verminderen van de verspreiding van ziekten onder varkens en kan zo ook de verspreiding van ziekten onder mensen helpen voorkomen.
5. Het is onze morele plicht om dieren te behandelen met respect en mededogen. Als we varkens in goede omstandigheden houden, respecteren we hun intrinsieke waarde en geven we ze de waardigheid die ze verdienen.

Doelgroep

Deze welzijnscursus is bedoeld voor erfbetreders zoals voeradviseurs, dierenartsen en andere specialisten die regelmatig op varkensbedrijven komen. Maar ook voor varkenshouders en hun werknemers die de ambitie hebben om het dierenwelzijn op hun bedrijf een impuls te geven.

De vier cursusdagen vinden plaats op de campus van Wageningen University & Research. Daarna worden in overleg nog twee tot vier online terugkomdagen gepland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer