Afrikaanse+varkenspest+gevonden+op+Griekse+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest gevonden op Griekse varkenshouderij

Bij varkens op een bedrijf in het Noord-Griekse Centraal-Macedonië is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het virus is in januari dit jaar al aangetroffen bij wilde varkens vlak bij de grens met Bulgarije.

Met de zomer in aantocht wordt gevreesd dat toeristen de ziekte, bijvoorbeeld door het meenemen van varkensvlees, overbrengen naar Noordwest-Europa.

In dezelfde Griekse gemeente is in januari een wild zwijn aangetroffen met Afrikaanse varkenspest. Begin deze maand is de ziekte bevestigd bij twee varkens op een bedrijf met in totaal 675 krulstaarten. Momenteel wordt onderzoek verricht naar de oorzaak van de besmetting.

De overheid benadrukt dat het cruciaal is dat de ziekte zo snel mogelijk wordt gevonden en uitgeroeid. Verder wordt geadviseerd de juiste bioveiligheidsmaatregelen te nemen bij varkensbedrijven en tijdens transport. Daarnaast moeten jagers en toeristen opletten dat ze de varkenspest niet verder verspreiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer