Eerste+uitbraak+varkenspest+bij+varkens+Polen+dit+jaar
Nieuws
© Freelancer

Eerste uitbraak varkenspest bij varkens Polen dit jaar

Op een klein bedrijf in West-Polen is op 13 april de eerste uitbraak vastgesteld van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij gehouden varkens dit jaar in Polen. Op het bedrijf in Luban in de provincie Neder-Silezië waren vijf zeugen, tien vleesvarkens en een beer aanwezig.

In het gebied zijn verder geen grote varkensbedrijven te vinden. In de nabijheid van het bedrijf zijn eind maart enkele met AVP besmette zwijnen gevonden. In totaal staat de teller in Polen dit jaar op 1.109 uitbraken bij besmette zwijnen. Dat is al de helft van het totaal aantal besmettingen vorig jaar. Toen waren er 2.152 besmettingen bij wilde zwijnen. Vorig jaar waren er 13 uitbraken bij gehouden varkens in Polen.

Het getroffen Poolse bedrijf ligt dichtbij Duitsland, hemelsbreed zo'n 15 kilometer vanaf Saksen en 20 kilometer vanaf Brandenburg, bij regio Spree Neisse/Cottbus. Juist in deze regio kampt Brandenburg nog met AVP-uitbraken. Daar zijn 207 besmette zwijnen gevonden dit jaar. Ook is daar een hobbybedrijf besmet geraakt.

In de rest van de kerngebieden in Brandenburg zijn dit jaar maar 13 besmette zwijnen gevonden. Deelstaat Saksen kent met 302 besmette zwijnen de meeste uitbraken in Duitsland. De maatregelen worden daar aangescherpt.

Vier kerngebieden vrij

In de meeste kerngebieden in Brandenburg werkt de aanpak van de Afrikaanse varkenspest goed. Recent zijn er vier kerngebieden vrij verklaard van AVP omdat er al maandenlang geen besmette dode of bejaagde zwijnen zijn gevonden. Van de oorspronkelijke elf kerngebieden in Brandenburg zijn er nu nog vier over. Vorig jaar werden al drie kerngebieden vrij verklaard.

De intensieve speurtochten naar kadavers en het bejagen in de kerngebieden in Duitsland pakken dus goed uit. De dubbele hekken om de kerngebieden blijven staan. In de overblijvende vier kerngebieden gaan het zoeken naar kadavers en het bejagen door.

Toename in Italië

In Italië loopt het aantal uitbraken bij wilde zwijnen op. Dit jaar zijn er 356 besmette zwijnen gevonden. Dat zijn er ruim meer dan de 277 in heel 2022. De besmette zwijnen allemaal in Noord-Italië gevonden, 131 in regio Ligurië en 225 in regio Piémont. Verder is er op Sardinië een hobbybedrijf besmet geraakt met de daar al tientallen jaren aanwezige variant van AVP. Dit is een andere variant dan op op het vasteland van Italië en in Europa voorkomt.

Slowakije telt 267 besmette zwijnen en Hongarije 209. Bij gehouden varkens zijn daar dit jaar nog weinig uitbraken. Naast het hobbybedrijf in Duitsland en een hobbyhouder op Sardinië zijn er 2 uitbraken in Oekraïne, 15 in Moldavië en 29 in Servië. Zoals gebruikelijk zijn de meeste besmettingen in Roemenië. Daar gaat het om 53 getroffen bedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer