Britse+varkensvleesproductie+flink+onderuit
Nieuws
© Varkens Archief

Britse varkensvleesproductie flink onderuit

De Britse varkensvleesproductie valt dit eerste kwartaal 16 procent lager uit dan die van 2022. Het resultaat ligt 8 procent onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In maart zijn er minder dan 900.000 varkens in het Verenigd Koninkrijk (VK) verwerkt die na de slacht gemiddeld 89 kilo wegen.

Dat blijkt uit de nieuwste productiecijfers van de Britse overheidsdienst Defra. In maart werd 83.000 ton varkensvlees geproduceerd. Dat is 18 procent onder het productierecord in maart 2022, meldt de Engelse boer en tuindersbond AHDB.

In het eerste kwartaal van 2023 bedraagt de varkensvleesproductie in het VK 232.100 ton, 44.400 ton minder dan in dezelfde tijd in 2022. In drie maanden tijd zijn er 2,52 miljoen varkens geslacht, een daling van 12 procent. De productie voor het tweede kwartaal neemt naar verwachting verder af. Volgens experts is het tekort aan vleesvarkens in mei waarschijnlijk het meest voelbaar.

Vraag 3,5 procent lager

De vraag naar varkensvlees blijft in het VK ook achter. De kosten van levensonderhoud hebben invloed op de aankopen van het vlees. Tot medio maart bleven de verkoopvolumes van varkensvlees op de retailmarkt 3,5 procent achter op die van vorig jaar. Wel zijn de prijzen die consumenten ervoor betaalden met 12,5 procent gestegen.

Daarnaast is er een verschuiving in vleesproducten te zien. De afzet van worstjes, gehakt, hamburgers voor de grill en varkensribbetjes is wat toegenomen, terwijl het verkoopvolume van andere productcategorieën afnam. De Britse varkensvleesindustrie hoopt op een verkoopimpuls als het barbecueseizoen aanbreekt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer