Pad+van+krulstaartroute+krijgt+vorm
Nieuws
© Vion

Pad van krulstaartroute krijgt vorm

Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens mét een krulstaart in 2030. Dat is de ambitie van de Nederlandse varkenshouderij. Met de slogan 'Verdien die krul' wordt het startsein gegeven voor een sectorcampagne, meldt vitalevarkenshouderij.nl.

De Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) heeft drie mogelijke routes uitgewerkt naar verantwoord varkens houden met intacte staarten. Een krul is hét teken van deskundigheid van de varkenshouder. Langere staarten vergen vakmanschap waarbij een goede voorbereiding en een stapsgewijze aanpak essentieel zijn.

Route 1 is werken aan een groeiend aantal tomen met krulstaarten. De tweede route is stapsgewijs staarten langer laten. De derde route is een toenemend aantal gelten met krulstaarten.

Routekaart als keuzehulp

Alle varkenshouders ontvangen half april de routekaarten krulstaart per post. Erfbetreders zijn eveneens geïnformeerd, zodat ze samen met de varkenshouders op hun bedrijven succesvol kunnen werken aan varkensstaarten met een krul. De routekaarten kunnen daarbij helpen. Samenwerking tussen varkenshouder, personeel en hun adviseurs zijn bepalend voor de route en het succes.

Varkenshouders en erfbetreders die meer over deze materie willen weten, kunnen deelnemen aan een webinar op maandag 24 april van 20 tot 21 uur. Daarna houdt Coviva elke drie maanden een webinar over krulstaarten. Daarin worden de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk en uit andere landen gedeeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer