Draaicirkeleis+Duits+vrijloopkraamhok+ridicuul
Nieuws
© Jos Thelosen

Draaicirkeleis Duits vrijloopkraamhok ridicuul

Wettelijk is een minimaal hokoppervlak van 6,5 vierkante meter voor vrijloopkraamhokken vastgelegd in Duitsland. De aanvullende eis om een vrije draaicirkel voor de zeug van minimaal 2 meter aan te houden, zet kwaad bloed bij Duitse bond van varkenshouders (ISN). 'De eis grenst aan willekeur en voorlopers worden bestraft.'

De uitvoeringsinstructies voor de verordening dierenwelzijn en veehouderij zijn in december gewijzigd en vastgesteld. Dat viel de ISN koud op het dak. De toevoeging van minimaal een 2 meter vrije draaicirkel voor een kraamzeug is gedaan zonder te overleggen met de sector en diergedragsexperts. Tot nu toe was er geen exacte maat gespecificeerd, omdat er alleen werd gezegd dat de gelt of zeug ongehinderd moet kunnen ronddraaien in de fase dat ze vrij in het kraamhok rondloopt.

Dat gekozen is voor een ruime draaicirkel van minimaal 2 meter, vindt de ISN ridicuul. Tussen twee rijen boxen moet een gangpad volgens de wet minimaal 1,60 meter breed zijn. Dan kunnen zeugen zich er ongehinderd omdraaien, dus waarom zou een zeug in een kraamhok minder flexibel zijn en meer ruimte nodig hebben, vraagt de bond zich af.

Ontmoedigend beleid

De draaicirkeleis gaat gelden voor alle nieuwbouw en verbouwingen vanaf 9 februari 2021. Deze ogenschijnlijk kleine toevoeging aan de hokontwerpinstructies heeft een enorm effect, omdat menig omgebouwde stal een officiële keuring niet zal doorstaan.

Bij nog te bouwen vrijloopkraamhokken zullen zeugenhouders gedwongen worden grotere afmetingen te hanteren. Dat kost extra oppervlak en geld. ISN vreest dat zeugenhouders door dit aan willekeur grenzend besluit worden ontmoedigd en besluiten te stoppen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer