Controles+bij+Deense+varkenshouders+op+voorkomen+staartbijten
Nieuws
© Twan Wiermans

Controles bij Deense varkenshouders op voorkomen staartbijten

Vierhonderd Deense varkenshouders worden tot juli gecontroleerd op maatregelen die zij nemen om staartbijten te voorkomen. Zij moeten hun inspanningen schriftelijk aantonen om couperen te rechtvaardigen.

De controlecampagne van de Deense veterinaire en voedseladministratie is eind januari begonnen en duurt tot juli. Als staartbijten niet voorkomt in een kudde en uit de risicobeoordeling blijkt ook dat het risico op staartbijten laag is, dan moet een Deense varkenshouder een actieplan opstellen waarin staat hoe het intact laten van staarten geleidelijk op het bedrijf kan worden geïntroduceerd.

Het routinematig couperen van staarten bij varkens is verboden in de Europese Unie. Sinds 2019 zijn Deense varkenshouders verplicht om de mate van staartbijten in hun veestapel schriftelijk vast te leggen en een risicobeoordeling en bijbehorend actieplan op te stellen dat kan helpen de incidentie van staartbijten te verminderen. Nederland kent de welzijnscheck die sinds 2020 in de IKB's is opgenomen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer