Zorgen+bij+vijfde+grootste+varkensslachterij
Nieuws
© Henk Riswick

Zorgen bij vijfde grootste varkensslachterij

De vijfde grootste slachterij van Nederland, exportslachterij J. Gosschalk in het Gelderse Epe, verkeert in een lastige situatie. Een belangrijke Deense vleesafnemer heeft het faillissement aangevraagd en de Nederlandse vleesverwerker zit er met kapitaal in. Deze tegenslag volgt op de perikelen medio 2021, waardoor de bedrijfsactiviteiten wekenlang werden stilgelegd.

Deze nieuwe tegenslag beperkt Gosschalk blijkbaar ook bij het aankopen van vleesvarkens. De notering is hoog en varkens worden duur betaald. Bovendien geven leveranciers van varkens bij Boerderij aan dat hun vertrouwen in de slachterij is afgenomen, omdat er ook daar al een flinke betalingsachterstand is.

Dat maakt het voor Gosschalk lastig om de slachthaken te vullen en hun afnemers te voorzien van varkensvlees. In normale weken slacht het bedrijf zo'n tienduizend varkens per week. Gezien het krappe aanbod van vleesvarkens zullen de niet bij Gosschalk geleverde dieren relatief eenvoudig bij andere slachterijen geplaatst kunnen worden.

Geen Farmer Friendly-varkens geleverd

Navraag bij het Team varkens van Farmers Defence Force (FDF) leert dat ook zij geen vleesvarkens bij Gosschalk aflevert 'Al onze Farmer Friendly-vleesvarkens brengen we naar Duitse slachterijen, omdat ze daar het meeste opbrengen', meldt FDF-varkensteamvoorzitter Roy Nillesen. 'Onze leden profiteren daarvan en de aantallen die we exporteren, groeien per week en dat vinden Nederlandse slachterijen lastig.'

De Farmer Friendly (FF)-activiteiten zijn de luis in de pels van varkensvleesverwerkende bedrijven in Nederland. Ook met de wekelijkse publicatie van de FF-notering Varkens wordt sinds begin februari de druk op slachterijen om hun notering te verhogen opgevoerd.

Slachterijnoteringen

'De versnelde verhogingen van de slachterijnoteringen in Nederland zijn mede door onze inspanning tot stand gekomen', benadrukt Nillesen. 'De concurrentie bij de vleesvarkens is groot en zal verder opgevoerd worden. Wij geven vol gas, omdat wij samenwerken met krachtige partijen in Duitsland die hun afspraken met ons gestand doen.'

Het uitwerken van de samenwerking tussen Farmer Friendly en Gosschalk gaat volgens Nillesen gestaag verder. 'Komende weken staan gesprekken daarover gepland.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer