Gosschalk+zonder+verscherpt+toezicht
Nieuws
© Koos Groenewold

Gosschalk zonder verscherpt toezicht

Slacterij Gosschalk in Epe slacht weer onder regulier, permanent toezicht zoals dit door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij alle grote slachthuizen wordt uitgevoerd. Wel ligt de slachtsnelheid nog op een lager niveau.

Volgens de NVWA heeft het slachthuis zijn verantwoordelijkheid genomen op het gebied van dierenwelzijn en voldoet het inmiddels weer aan de geldende wet- en regelgeving. Dat blijkt uit een evaluatie van de door het slachthuis getroffen verbetermaatregelen, meldt LNV-minister Henk Staghouwer in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

De slachterij kwam eind augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht. In juni moest het bedrijf sluiten vanwege schokkende beelden die naar buiten kwamen waarop was te zien hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel. Ook constateerden dierenartsen van de NVWA overtredingen op het gebied van dierenwelzijn.

Slachtsnelheid lager

De slachtsnelheid bij Gosschalk ligt een kwart lager dan voor het ingrijpen door de NVWA. 'Het kan niet worden uitgesloten dat bij verdere aanpassingen en procesverbeteringen het slachthuis in de toekomst meer dieren zal kunnen slachten. Dit gebeurt alleen na overleg met de NVWA en binnen de erkenning die het slachthuis heeft', schrijft Staghouwer.


De NVWA constateerde eind november dat het niveau van dierenwelzijn bij het slachthuis was verbeterd, maar er nog veel aansturing van de dierenartsen van de NVWA nodig was. Begin december werd het verscherpt toezicht verlengd met drie maanden. Dit kon eventueel eerder worden stopgezet wanneer naar het oordeel van de NVWA het dierenwelzijn was geborgd.

Staghouwer laat weten het gesprek dat zijn voorganger Carola Schouten al voerde met de vleessector over een diervriendelijker slachtsysteem voort te zetten, evenals de acties als het gaat om het verbeteren van het slachtsysteem.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer