Ergernis+in+Kamer+over+niet+verlagen+slachtsnelheid
Nieuws
© Twan Wiermans

Ergernis in Kamer over niet verlagen slachtsnelheid

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn er niet over te spreken dat de slachtsnelheid in Nederlandse slachterijen niet wordt verlaagd door landbouwminister Henk Staghouwer. Dat doet hij niet, ondanks eerder aangenomen moties hierover.

Volgens Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft de Tweede Kamer hierover twee jaar geleden al duidelijke conclusies getrokken en moet de minister die gewoon opvolgen. Deze mening wordt gedeeld door onder meer GroenLinks, PVV, D66 en de PvdA.

Staghouwer ontkent dat hij de wens van de Tweede Kamer negeert. 'Ik heb alleen voorgesteld het anders te doen.' Hij wijst erop dat ieder slachthuis en systeem anders is en dat er maatwerk nodig is. Hij laat daarom een praktijktoets ontwikkelen. 'Als in een bepaalde situatie het tempo nog te hoog is of als een slachthuis niet voldoet, zal ik niet nalaten om in te grijpen.'

Ook wijst hij erop dat de bandsnelheid in ieder geval niet mag worden verhoogd. Volgens de landbouwminister is er op dit moment onvoldoende juridische basis om generiek, bij alle slachterijen, de bandsnelheid te verlagen. Hij wil daarom het onderzoek afwachten en kijken wat de bandsnelheid zou moeten zijn voor een goed dierenwelzijn.

Juridische mogelijkheden

De partijen die voor het direct verlagen van de bandsnelheid zijn, wijzen erop dat dit ook beter is voor de arbeidsomstandigheden van slachterijpersoneel. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Laura Bromet is het feit dat er geen juridische mogelijkheden zijn om de slachtsnelheid te verlagen, geen goed argument. 'Je zou zeggen: nou dan creëer je als minister toch juridische ruimte?'

Volgens Joris Thijssen van de PvdA is het verstandiger om nu de snelheid te verlagen. Waar het goed gaat, kan later altijd weer worden toegestaan dat de snelheid omhoog kan, is zijn gedachte. VVD en BBB kunnen zich juist wel vinden in het standpunt van de minister.

Die partijen vinden dat het in veel slachthuizen goed gaat en dat het niet nodig is overal de bandsnelheid te verlagen. Wel pleiten ook VVD en BBB voor strenger toezicht. 'Misstanden slaan het draagvlak onder het slagersvak weg en daar moeten we hard tegen optreden', vindt VVD'er Thom van Campen.

Three-strikes-out-systeem

Van Campen pleit voor een 'Three-strikes-out-systeem', waarbij slachterijen die meerdere keren in de fout gaan op een gegeven moment gesloten moeten worden. Staghouwer vindt dit een interessante gedachte en gaat dat verder onderzoeken.

Verder is de landbouwminister bezig met uitbreiding van het cameratoezicht. Dat moet wettelijk vastgelegd worden in 2023. Hij is daarnaast in gesprek met de sector om te kijken wat er nu al kan gebeuren. Diverse slachterijen zijn al in de weer om cameratoezicht uit te breiden of te verbeteren. Hij noemde daarbij slachterij Vion als voorbeeld.

Maatwerk zelfslachtende slager

VVD, D66, CDA en BBB vragen in een motie aandacht voor de ongeveer honderd 'zelfslachtende slagers', die op kleine schaal slachten. Deze partijen roepen de minister op om maatwerk te leveren. Op dit soort bedrijven werken meestal maar enkele mensen. De Tweede Kamer discussieerde verder over de vraag wie over de camerabeelden mag beschikken.

Sommige partijen, waaronder GroenLinks, vinden dat de beelden openbaar moeten zijn, zodat iedereen kan beoordelen of het slachtproces op een goede manier verloopt. Personeelsleden zouden onherkenbaar gemaakt moeten worden. De PvdA opperde het idee om vrijwilligers van Varkens in Nood mee te laten kijken. Deze ideeën konden bij de meeste andere partijen niet op sympathie rekenen.

Gosschalk

Aanleiding voor het debat zijn onder meer eerdere misstanden bij slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe. Volgens de minister zijn er bij dit slachthuis nu flinke stappen zijn gezet om misstanden te voorkomen. Hij is zelfs in een 'licht positieve stemming' over het bedrijf. 'Het is zeker te laat. Er gebeurden dingen die het daglicht niet konden verdragen.'

De minister noemt dierenwelzijn 'ongelofelijk belangrijk'. 'Ook in het laatst van hun leven. Er moet alles aan gedaan worden om het dierenwelzijn te garanderen. De economie, efficiëntie en productie gaan niet voor dierenwelzijn. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in de eerste plaats bij bedrijven zelf.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer