Gosschalk+en+co%C3%B6peratie+Farmer+Friendly+gaan+samen+los
Nieuws
© Jos Thelosen

Gosschalk en coöperatie Farmer Friendly gaan samen los

De samenwerkingsovereenkomst tussen Team Varkens van Farmers Defence Force en slachterij Gosschalk is getekend. Dit is de start van het traject om samen te komen tot een eerlijk en transparant verdienmodel voor varkenshouders via verticale ketenintegratie. Varkensvleesproducten met het keurmerk Farmer Friendly gaan een plek veroveren in de winkelschappen.

In het Brabantse Wanroij werd op 16 juni de ondertekening verricht in bijzijn van zo’n 250 varkenshouders die lid zijn van Farmers Defence Force (FDF). Zij kregen uitleg over de samenwerking en de plannen om Farmer Friendly (FF) varkensvlees op de markt te krijgen.

Voorzitter van FDF Team Varkens, Roy Nillesen, stelde aan de vooravond te staan van het gevecht van vleesverwerkers om de varkens. ‘Voor varkenshouders is nu het momentum om via ketensamenwerking met Gosschalk een eerlijk en transparant verdienmodel op te zetten. De winst zal 50/50 verdeeld worden tussen Gosschalk en de coöperatie Farmer Friendly. Wij zorgen dat de varkens bij de slachterij in Epe komen en gaan de capaciteit optimaliseren op basis van de marktvraag naar varkensvlees met het keurmerk Farmer Friendly.’

Kijkje in de keuken

Max Gosschalk geeft aan van oudsher een vrij gesloten vleesverwerkend familiebedrijf in Epe te zijn. Per jaar verwerken we met zo’n 500 medewerkers rond de 100.000 slachtrunderen en 500.000 vleesvarkens. ‘Zonder leveranciers van slachtdieren kunnen wij niet. Veehouders zijn een strategische schakel en daar willen wij toekomstgericht mee samenwerken’, benadrukte Gosschalk. ‘Boeren krijgen respect van de bevolking en de maatschappij wil een eigen voedselvoorziening. Om boeren te steunen vinden wij het belangrijk om via een verticale integratie het keurmerk Farmer Friendly mee in de markt te zetten. Dierenwelzijn en duurzaamheid zijn echter ook zaken die belangrijk blijven voor een duurzaam verdienmodel.’

PIG notering

‘Het is een historische avond voor de boer en we gaan los. Wel beginnen we rustig’, zei FDF-voorman Mark van den Oever. ‘Het is een groeitraject en werken naar een eigen PIG notering, efficiëntie en uniformiteit in de keten. Maar we starten voorzichtig en zullen onze deelnemers 15 tot 16 cent boven de notering van Van Rooi gaan betalen. De helft van winst komt bij ons terug en de helft daarvan vloeit terug naar de boer in de vorm van een nabetaling of een hogere PIG notering.’

In ontwikkeling

Financieel en organisatorisch moeten er nog zaken geregeld worden. Wel is duidelijk dat de Coöperatie Farmer Friendly de varkens bij de leden inkoopt en doorverkoopt aan een ’Slacht BV’. Van deze besloten vennootschap zijn Gosschalk en de coöperatie FF beiden van 50 procent aandeelhouder. Die BV regelt het slachten en de afzet van het FF-varkensvlees. Samen met Gosschalk wordt gewerkt aan een zo optimaal mogelijke vierkantsverwaarding van de varken. Duidelijk is dat de afzetstructuur van FF-varkensvlees nog van de grond af moet worden opgebouwd. Volgens Van den Oever zijn de eerste gesprekken met supermarkten en slagers over het afnemen van FF-varkensvleesproducten lopen.

Eenmalige inleg nodig

Vleesvarkenshouders die bij de samenwerking aan willen haken konden ter plekke een formulier invullen. Om de ‘Slacht BV’ aan het draaien te komen brengt Gosschalk de helft van het startkapitaal in. De andere helft risicodragend kapitaal zal ingebracht moeten worden door de deelnemers. Vleesvarkenshouders leggen eenmalig tussen de 0,50 en 1,50 euro per afgeleverd varken per jaar in. Voor zeugenhouders is de eenmalige inleg 1,50 tot 2 euro per zeug. ‘Het is tijd om ballen te tonen en marktmacht te grijpen. Er komt voedselschaarste en dan moet je er nu bij zijn’, besluit Van den Oever.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer