Tweede+R%26amp%3BO+verplicht+voor+veewagens+uit+Duitsland
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Tweede R&O verplicht voor veewagens uit Duitsland

Sinds 28 februari is een tweede reiniging en ontsmetting verplicht voor veewagens die uit Duitsland komen. Reden is de druk van Afrikaanse varkenspest die daar de laatste weken oploopt.

De impact van de maatregel is groot. Een ruwe schatting is dat het jaarlijks gaat om tussen de 15.000 en 20.000 ritten met biggen, vleesvarkens, kalveren en runderen. Duitsland is het elfde land waarvoor nu een verplichte tweede reiniging en ontsmetting (R&O) geldt.

De andere landen zijn Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Italië. De verplichte tweede R&O voor vrachtwagens uit Roemenië is het oudst. Die is al sinds januari 2018 van kracht.

Commercieel gehouden dieren

Wie dieren vervoert van of naar een gebied waar onder commercieel gehouden vee een dierziekte heerst, is verplicht onmiddellijk na terugkeer in Nederland de veewagen te reinigen en te ontsmetten bij een erkende R&O-plaats, slachthuis, verzamelcentrum of broederij.

Die verplichting geldt ook wanneer de eerste R&O van het vervoermiddel al in het buitenland werd uitgevoerd en het dus bij terugkomst in Nederland om een tweede R&O gaat. Het maakt niet uit of het risicogebied binnen of buiten de Europese Unie ligt.

Meer gevallen Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest breidt zich snel uit in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het deelstaatbestuur spreekt van 'epidemische druk vanuit het Zuiden en Oosten' en vreest dat de ziekte naar het Noorden oprukt. Naast Brandenburg komt Afrikaanse varkenspest ook voor in de deelstaat Saksen.

In beide deelstaten zijn dit jaar al 176 besmette zwijnen ontdekt. Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd gemeld op 10 september 2020. Volgens de laatste cijfers is het virus sindsdien bij 5.100 wilde zwijnen vastgesteld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer