Geen+steun+exportverbod+vee+naar+derde+landen+op+korte+afstand
Nieuws
© René Eijsink

Geen steun exportverbod vee naar derde landen op korte afstand

Er is in Europa geen steun voor een exportverbod van levend vee naar derde landen op korte afstand. Dat meldt landbouwminister Piet Adema de Tweede Kamer in antwoord op een motie van de Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren.

In de motie werd gevraagd om een verzet tegen veetransporten naar derde landen, ook naar landen op korte afstand. Adema heeft dit eind januari ingebracht tijdens de Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Daaruit blijkt dat er geen steun is voor een algeheel verbod op veetransporten naar derde landen.

Bijna alle landen vinden dat een verbod op transport naar derde landen op korte afstand mogelijk moet blijven. Daarbij gaat transport vanuit de grensstaten naar derde landen soms over kortere afstanden dan transport binnen het land zelf.

Dierenwelzijn

Adema wijst erop dat de leden van de Vughtgroep – België, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland – tegen een aantal langeafstandstransporten zijn van dieren naar derde landen. Nederland is volgens de minister nog stelliger en pleit voor een algeheel verbod van dierentransporten naar derde landen. Alleen transporten naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar de dierenwelzijnswetgeving gelijk is aan deze wetgeving in de Europese Unie blijven mogelijk.

Omdat het voorstel van de landbouw is afgewezen, is nu het wachten op de voorstellen van de Europese Commissie voor het veetransport naar derde landen en binnen Europa.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer