Minder+tonnen+voer+en+lagere+winst+ForFarmers+in+2022
Nieuws
© Jos Thelosen

Minder tonnen voer en lagere winst ForFarmers in 2022

Veevoederbedrijf ForFarmers heeft in 2022 6,6 procent minder tonnen diervoeders afgezet dan in het jaar daarvoor. Het mengvoervolume daalde met 7,8 procent van 6,8 naar 6,3 miljoen ton. Ook de winst daalde met 2,7 procent naar 76,1 miljoen euro.

De jaaromzet bij ForFarmers steeg echter wel van 2,67 naar 3,32 miljard euro een stijging van maar liefst 24 procent. De Russische invasie in Oekraïne zorgde voor extreme prijsstijgingen voor grondstoffen en energie. Gelukkig heeft de diervoederproducent de leveringen aan boeren onverstoord door kunnen zetten. Ook de lange, hete, droge zomer heeft effect gehad evenals de dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland en vogelgriep.

Vooral in de varkenssector heeft ForFarmers een lastig jaar achter de rug. De krimp van het aantal varkens in Nederland, België en Duitsland heeft effect op het lagere afzetvolume aan varkensvoeders. De overheid heeft de Nederlandse varkensstapel tussen 2019 en 2021 met zo’n 9 procent verminderd door varkenshouders en hun varkensrechten vrijwillig uit te kopen. Met de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij zullen de komende jaren meer varkenshouders uitgekocht gaan worden.

Rendement onder druk

Het rendement op varkensbedrijven staat onder druk in alle landen waar ForFarmers actief is (Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk). De hele Europese varkenssector verkeert volgens ForFarmers in zwaar weer. Dat heeft verschillende oorzaken, waaronder AVP en de afgenomen vraag uit China als grootste importeur van varkensvlees. Dit laatste zorgt voor een overproductie van varkensvlees in Europa. Daarnaast is er sprake van een langzame daling van de varkensvleesconsumptie in Noordwest-Europa.

In Duitsland worden varkenshouders naast te exportbeperkingen als gevolg van AVP geconfronteerd met milieu- en dierwelzijnsmaatregelen. Zo moeten ze dierlijke mest beter benutten en de uitstoot van ammoniak en de emissies naar grond- en oppervlaktewater verminderen. In het Verenigd Koninkrijk hadden varkenshouders het in 2022 ook zeer zwaar. Daar had de varkenssector niet alleen te maken met financiële uitdagingen, maar ook kampte de varkensvleesproductieketen met een arbeidstekort met name bij slachterijen en vleesverwerkende bedrijven.

ForFarmers heeft 35 eigen fabrieken verspreid over vijf landen en levert diervoeders aan ongeveer 26.000 klanten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer