Bijzonder+structuurvoer+op+beursvloer+DPE
Nieuws
© P. Bos veevoeders

Bijzonder structuurvoer op beursvloer DPE

P. Bos veevoeders presenteert op de Dutch Pork Expo (DPE) in Den Bosch een bijzonder voerconcept voor zeugen en vleesvarkens. StructoBlend zijn complete voeders voor zeugen en vleesvarkens, waarvan de helft bestaat uit korrels en de helft uit niet geperste ingrediënten. Hiermee staat de diervoederproducent drie vliegen in een klap en pakt de kostprijs 2 cent per kilo groei lager uit.

Volgens P. Bos veevoeders zijn structuur en vezels belangrijk voor een optimale maag- en darmgezondheid van de huidige genetica varkens. Vezelfracties voorkomen maagzweren en oplopers. De grondstoffen die daarvoor zorgen, worden per grondstof door de walsenstoel met automatische deeltjesgrootte bepaling geleid. Deze vezelfractie wordt niet gepelleteerd bij de complete zeugen- en vleesvarkensvoeders in het StuctoBlend-assortiment.

Daarnaast zijn een aantal voeringrediënten minder goed bestand tegen de hoge temperaturen van het persproces. Dat gaat op voor bijvoorbeeld fytase en de van nature aanwezige vitamines, bovendien zijn er ingrediënten die al eens eerder verhit zijn geweest. Deze selectie van diervoederingrediënten wordt toegevoegd aan de ongeperste voerfractie. Het geperste voerdeel bevat met name granen als tarwe, dat door de hoge perstemperaturen beter wordt ontsloten.

Kostenbesparing en rust

Omdat de energiekosten voor het persen van voer hard zijn opgelopen, levert het niet persen van de helft van de voerfractie de diervoederproducent een forse energiebesparing op. Dat is niet alleen beter voor het milieu, ook draagt het voor 50 procent gepelleteerd voer bij aan het verlagen van de voerkosten op het varkensbedrijf. P.Bos bespaart de helft van de energiekosten die benodigd zijn bij het persen.

Daardoor wordt het eindproduct goedkoper en bespaart de varkenshouder 2 euro per afgeleverd vleesvarken. Daarbij is de benutting van ingrediënten volgens P. Bos beter wat de technische resultaten gunstig beïnvloed. Verder geeft StuctoBlend rust op het varkensbedrijf wat de uitval structureel verlaagt.

Geschikt voor droogvoersystemen

Volgens Pieter Bos is het StructoBled-concept is geschikt voor elk (droog)voersysteem. 'Enkele zeugen- en vleesvarkensbedrijven doen er ervaring mee op en de resultaten zien er veelbelovend uit. Ook zien we geen problemen om het voermengsel door de voerleiding of uit de brijbakken te krijgen. Zowel bij computer gestuurde droogvoerinstallaties als starre vijzelsystemen wordt het voer probleemloos getransporteerd uit de silo naar de voerbak.'

Dat bij gepelleteed en ongepelleteerd voer het risico bestaat op ontmenging, erkent Bos. 'Daarom is de vultechniek van de silo en de voerbakken essentieel. De vulpijp moet recht boven de voorraadbak of de silo zitten, maar in de praktijk is dat meestal goed te sturen. We leren elke dag en zien dat het werkt.'

Dutch Pork Expo

DPE vindt plaat op 14 en 15 februari in de Brabanthallen in Den Bosch. Tussen 14 en 22 uur zijn bezoekers welkom.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer