Nieuwe+normen+voor+gezond+stalklimaat+varkens+komen+eraan
Nieuws
© Varkens Archief

Nieuwe normen voor gezond stalklimaat varkens komen eraan

Nieuwe indicatoren waaruit is af te leiden of het klimaat in varkensstallen goed is gewaarborgd komen voor de zomer uit. Het stalklimaat mag dan geen nadeel vormen voor het dierenwelzijn en de diergezondheid, meldt landbouwminister Piet Adema.

Adema gaf antwoord op vragen uit de Tweede Kamer over te hoge concentraties ammoniak in varkensstallen en de mogelijk nadelige gevolgen hiervan voor het dierenwelzijn en de diergezondheid van varkens. Dit mede naar aanleiding van enkele inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de geluiden dat er vanwege de hoge energieprijzen minder zou worden geventileerd in varkensstallen. Dat zou leiden tot hogere ammoniakconcentraties in de stallen.

De hoogte van ammoniakconcentraties in varkensstallen was al eerder onderwerp van Kamervragen. Mede naar aanleiding daarvan heeft Wageningen University & Research onderzoek gedaan naar indicatoren voor het beoordelen van het stalklimaat in de varkenshouderij vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.

Tijdelijk hoge ammoniakconcentratie

De conclusie van dat onderzoek was dat alleen de ammoniakconcentratie niet altijd direct aanleiding is om te stellen dat het stalklimaat niet in orde was. Het kan ook gaan om een kortdurende tijdelijk te hoge ammoniakconcentratie. Daarom wordt er ook gekeken naar dierkenmerken als tranende ogen en bevuilde dieren.

Maar deze indicatoren geven onvoldoende houvast voor het beoordelen van het stalklimaat in varkensstallen en het handhaven hierop door de NVWA. Daarom loopt er al enige tijd een onderzoek naar indicatoren die voor zowel de varkenshouders als de handhavers duidelijker aangeven dat het stalklimaat niet in orde is. Volgens Adema is dit onderzoek voor de zomer is afgerond, zodat een invulling kan worden gegeven aan de huidige open normen voor het stalklimaat bij varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer