%27Ne+goeie+big%21%27
Blog
© The Schippers Group

'Ne goeie big!'

Deze week was ik bij één van de HyCare-vleesvarkenshouders op coachingsbezoek. De kwaliteit van de aangevoerde biggen was niet naar wens. Ik vroeg hem op welke voorwaarde hij zijn biggen inkocht. Na lang praten, kwamen we tot de simpele eindconclusie dat hij gewoon 'Ne goeie big!' moest hebben.

We kwamen echter niet verder dan dit en een aantal ogenschijnlijke kenmerken. Hiernaast natuurlijk wat vaccinaties, beer of borg en genetica (zeuglijn/beerlijn). Na dit bezoek kwam ik op ons hoofdkantoor waar we net de ISO certificering aan het afronden waren.

In de kantine sprak ik onze kwaliteitsmanager en hij vertelde mij dat het hele bedrijf doorgelicht werd tijdens de certificering. Gaat er dan nooit meer iets mis en is alle kwaliteit geborgd? Het simpele antwoord was nee, maar de procedures liggen wel vast zodat de kwaliteit omhoog gaat en het proces geborgd is.

Ik denk dat we hiermee in de varkenshouderij nog veel kunnen bereiken in het borgen van zaken en processen. In mijn geval het borgen van de hygiëne op de bedrijven. In mijn optiek krijgen we niet pers e betere biggen door allerlei 'ad hoc' veranderingen maar wel door zaken te borgen op een hoger niveau.

Er zullen dan ook echt nog wel mindere koppels varkens tussen zitten, maar bijvoorbeeld de bigkwaliteit gaat zeker omhoog door een hogere groei en een lagere ziektedruk. In mijn optiek gaat dit dan ook nog eens gepaard met minder kosten.

Waarom borgen we niet steeds meer processen in de varkenshouderij om de kwaliteit te verhogen en te meer te zekeren? Mijn ambitie voor 2023 is om steeds meer zaken te borgen en hiermee met HyCare stappen te gaan zetten en dit in de markt zichtbaar te maken. Een geborgd kwaliteitskenmerk voor elke big, 'Ne goeie big'.

Mart Klijn
Manager HyCare Coaches Europa

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer