Slimme+cameratechniek+gepresenteerd+op+Gr%C3%BCne+Woche
Nieuws
© Vion

Slimme cameratechniek gepresenteerd op Grüne Woche

Een slimme monitoringstool is gepresenteerd aan minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, tijdens de Grüne Woche in Berlijn. De toepassing van het cameratoezicht via kunstmatige intelligentie op de omgang met de dieren werkt beter dan steekproefsgewijs werken, bewees Vion twee jaar geleden al.

Vion heeft de monitoringstool twee jaar geleden al geïnstalleerd op de slachterijen in Nederland en Duitsland. De techniek is ontwikkeld door de Nederlandse Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion.

Deze nieuwe techniek maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Camera's maken op de slachterijen onafgebroken beelden en de software analyseert die beelden continu.

Videofragmenten automatisch geselecteerd

Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die mogelijk afwijken van het dierenwelzijnsprotocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden op basis van een vast selectie- en beoordelingskader automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. De videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen.

Hiermee worden de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld corrigerende maatregelen te nemen. Dit automatisch detecteren van afwijkingen werkt beter dan steekproefsgewijs controleren zoals dat voor de installatie van het systeem gebeurde. Bij steekproefsgewijs controleren is de kans groot dat net dat beeld wordt gemist waarop een afwijking is te zien.

De Nederlandse overheid werkt aan een wetsvoorstel voor verplicht cameratoezicht in slachterijen. Vrijwel alle slachterijen werken nu vrijwillig met een systeem, onder regie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer