Camera+en+klimaatsensor+bepalen+relatie+gedrag+en+klimaat
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Camera en klimaatsensor bepalen relatie gedrag en klimaat

Het monitoren van diergedrag en aan de hand hiervan het stalklimaat en de leefomgeving verbeteren. Dat is de eerste focus van een project van Connecting Agri & Food, StarFarmers en Vion Farming. Op twee varkensbedrijven is hiertoe naast de Slimme Stal-klimaatsensor een camera met slimme software geïnstalleerd.

De camera hangt op de varkensbedrijven van Gerrit, Ineke en Stefan ter Haar in het Overijsselse Geesteren en Martin en René van Schijndel in het Gelderse Aalten. De camera met slimme software meet de gehele dag het diergedrag. Daardoor is te zien waar de dieren zich gedurende de dag het meest bevinden en hoe actief ze zijn.

Het met de camera's geregistreerde diergedrag wordt gekoppeld aan de klimaatsensoren die voortdurend de kooldioxide (CO2)– en ammoniakgehaltes monitoren naast de luchtvochtigheid en temperatuur. De volgende stap is om te bepalen of er een relatie is tussen het geregistreerde diergedrag en het stalklimaat en waar nodig aanpassingen te doen om aan de hand hiervan het stalklimaat en de leefomgeving van de varkens verder te verbeteren.

Meerwaarde dier en keten

In dit project onderzoekt Vion Farming in samenwerking met Connecting Agri & Food en StarFarmers of deze technologie een meerwaarde biedt aan het dier en de keten. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer