%27Als+je+doet+wat+je+deed%2C+krijg+je+wat+je+kreeg%21%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!'

Onlangs was ik bij een varkenshouder waar ik al vele jaren kom. Het afgelopen jaar zijn op het bedrijf een paar grote veranderingen doorgevoerd in het management. Namelijk, de bezettingsgraad is verlaagd en de aanfok wordt jonger aangevoerd. En wat een verschil was er te zien in de cijfers en in de stal. Mooie en gezonde varkens, echt een hele verbetering.

Dit herinnerde me aan een les die ik jaren geleden geleerd heb van Leo van Leengoed. Hij kon namelijk smakelijk vertellen over zijn ervaringen op verschillende bedrijven waar hij met studenten diergeneeskunde naar toeging. Er waren bedrijven bij waar hij na 5 jaar weer een keer terugkwam en waar nog steeds hetzelfde probleem speelde als 5 jaar terug. Studenten waren altijd helemaal onder de indruk van de voorspellende gave van Leo om al voor het bedrijfsbezoek te kunnen voorspellen welke gezondheidsproblemen zouden spelen.

Of het verhaal van een studie die op praktijkbedrijven werd uitgevoerd naar slijterziekte en APP. Voor het onderzoek moesten tomen strak bij elkaar gehouden worden en werden heel precies dieren van dezelfde werpweek in een afdeling gelegd. Het probleem tijdens de studie was, dat er onvoldoende APP en slijterproblemen meer waren. Fijn voor de varkenshouder en de varkens, minder voor de onderzoekers. Maar na de studie waren de problemen wonderbaarlijk snel weer terug. Dat kwam omdat ook de oude werkwijze weer hersteld was en daarmee de bedrijfseigen problematiek terugkeerde.

De wijsheid ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ geldt dus zeker ook voor varkensbedrijven. Een grote interventie is vaak nodig voor een groot effect. Het meest aansprekende voorbeeld daarvan is depop-repop. De snelle weg naar een hogere gezondheidsstatus, maar als de werkwijze niet wordt aangepast kan de gezondheidsstatus ook weer meteen weer terugzakken naar het oude niveau. Maar zoals het bovenin beschreven voorbeeld leert, ook met iets minder drastische interventies kunnen mooie resultaten worden behaald.

De bedrijven van de PRRS-pilot zijn ook allemaal bezig om plannen te maken om de PRRS-infectie op hun bedrijf aan te pakken. Spannend wat dat dit jaar gaat opleveren. Misschien wel een goed plan voor januari om tijdens het bezoek van je dierenarts eens samen te denken of te dromen welke interventie voor jullie bedrijf geschikt en toepasbaar is. En wat dat zou kunnen opleveren.

Ik wens jullie allemaal een mooie en effectieve verandering in 2023!

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer