Seksueel+gedrag+vleesvarkens+onderdrukken+met+Improvac
Nieuws
© Marcel Berendsen

Seksueel gedrag vleesvarkens onderdrukken met Improvac

Improvac is bekend van de toepassing bij intacte mannelijke vleesvarkens om de vorming van berengeur tegen te gaan en het risico op opstijggedrag te minimaliseren. Bij vrouwelijke vleesvarkens zorgt het vaccin voor een tijdelijke immunologische onderdrukking van de eierstokfunctie en het in bronst komen. Door beren en gelten twee keer te vaccineren, neemt het seksueel gedrag in vleesvarkensstallen af en verbetert het dierenwelzijn.

De Europese Commissie heeft Zoetis eind november een vergunning verleend om Improvac in de handel te kunnen brengen voor vrouwelijke varkens vanaf een leeftijd van tien weken. Na de tweede injectie met het vaccin, vier tot acht weken na de eerste injectie, vermindert het seksueel gedrag bij gelten. Improvac activeert de aanmaak van antilichamen tegen de gonadotropine releasing-factor. Hierdoor wordt de functie van de eierstokken tijdelijk onderdrukt en komen gelten niet in bronst.

Ongewenste zwangerschappen zijn daarmee te voorkomen, als de vrouwelijke varkens in een hok worden gehouden met intacte beren. Het gemengd opleggen van beren en gelten in een hok is de dagelijkse praktijk, omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat beertjes dan minder opstijggedrag vertonen.

Soepel laden en lossen

Ook al worden seksueel volwassen gelten gescheiden gehouden van intacte beertjes, dan nog kan dat leiden tot meer agressie en rijgedrag bij beren. Het toepassen van Improvac bij gelten kan een nuttig hulpmiddel zijn om alle varkens rustig te houden. Bovendien verloopt het laden en lossen van gelten soepeler als de kans op berigheid uitgesloten is.

Volgens Zoetis wordt Improvac wereldwijd steeds vaker gebruikt om berengeur in vlees van mannelijke varkens te verminderen. Het is een praktisch en effectief alternatief voor castratie of voor de productie van intacte beren met de bijbehorende gedragsproblemen. Gevaccineerde beertjes vertonen verminderd agressief gedrag waardoor minder verwondingen optreden. Ook is de vleeskwaliteit van de Improvac-beren beter.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer