Winst+Deense+co%C3%B6peratieve+vleesverwerker+blijft+op+peil
Nieuws
© Vlees.nl

Winst Deense coöperatieve vleesverwerker blijft op peil

De Deense coöperatieve vleesverwerker Danish Crown (DC) realiseerde over het boekjaar 2021-2022 een vergelijkbare winst met het boekjaar daarvoor. Wel steeg de omzet met ruim 10 procent en zijn de kosten van energie, transport en verpakking flink toegenomen. Daarom is veel energie gestoken in het verhogen van productprijzen.

De omzet van DC steeg tussen 2020-2021 en 2021-2022 met ruim 10 procent van 7,84 miljard euro naar 8,63 miljard euro. De winst in dezelfde periode steeg van 380 miljoen euro naar 390 miljoen euro. Zo'n 230 miljoen euro zal worden verdeeld onder de boerenleden van de coöperatie.

CEO Jais Valeur van DC vindt het gezien de lastige marktomstandigheden en oplopende inflatie een acceptabel jaarresultaat. 'We hebben ook varkens en slachtrunderen duurder in moeten kopen, maar dat lijkt niet voldoende te zijn om de financiële positie op de boerderijen gezond te houden. De inflatie slaat overal hard toe, evenals de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de na-ijleffecten van de coronapandemie.'

Verschuiving marktsegment

Valeur constateert dat de verkoop van vleesproducten aan de belangrijke markten buiten Europa met hoge prijzen sterk onder druk staat. 'Er is wereldwijd een groot aanbod van varkensvlees, terwijl wij juist behoefte hebben aan verdere prijsverhogingen. Daarom zullen we ons strak focussen op het verlagen van de kosten', zegt de CEO van DC.

'Daarnaast zien consumenten momenteel hun koopkracht door de hoge inflatie achteruitgaan en treedt een verschuiving op naar 'private label' en 'discount'. Dit marktsegment met lagere prijzen zal groeien en dat zal voorlopig ook niet meer veranderen', aldus Valeur.

Desondanks blijft DC gericht bezig op thema's van de toekomst, zoals verduurzaming. Zo wordt in samenwerking met de leveranciers van varkens en runderen gewerkt aan het verkleinen van de klimaatvoetafdruk van vlees. Daarnaast heeft Danish Crown begin 2022 de eerste reeks plantaardige vleesalternatieven onder de naam 'De groene Slager' op de Deense markt gebracht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer