Focus+op+melkveiligheid+en+hygi%C3%ABne+in+kraamstal
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Focus op melkveiligheid en hygiëne in kraamstal

Het effect van melk bijvoeren in de kraamstal staat of valt met de hygiëne. 'Varkenshouders gaan er te makkelijk van uit dat ze met een standaard reinigingsmethode de melkleidingen schoon krijgen', stelt Marc Spackler. 'Als dat met Intra Hydrocare gebeurt, scoren ze op melkveiligheid en rendement.'

Na de biestperiode voert menig zeugenhouder de biggen automatisch melk bij met een rondpompsysteem en cups. 'Het vergt vakmanschap om het zuivelproduct met maximale veiligheid voor te schotelen aan de jonge dieren', stelt Marc Spackler, technisch verkoopmanager bij Intracare. 'Biggendarmen zijn gevoelig en diarree ontstaat snel als de hygiëne niet top is. Biggen worden dan met melk op achterstand gezet, in plaats van dat je ze een voorsprong meegeeft.'

In cups en de leidingen met warme melk ligt de vorming van een biofilm nadrukkelijk op de loer. 'Melkvet en -eiwit en andere nutriënten zijn een ideale voedingsbron, ook voor darmbacteriën. Enterobacteriën kunnen zich explosief vermenigvuldigen, ook al wordt de melk aangezuurd', weet Spackler.

Ziektekiemen

'Kiemen beschermen zich door de vorming van slijm dat zich hecht aan de leidingwand. Hierdoor ontstaat een ondoordringbare laag in het melkcircuit. Uit deze biofilm kunnen gedurende lange tijd ziektekiemen vrijkomen en vrijwel rechtstreeks in de darmen stromen', legt de technisch verkoopmanager uit.

Naast brandschone leidingen slijt het melksysteem minder

Marc Spackler, technisch verkoopmanager bij Intracare

Daarom moeten zeugenhouders de melkleidingen volgens standaard protocollen schoonmaken. Vaak gebeurt dat wekelijks en betreft het een alkalische reiniging regelmatig afgewisseld met zuren. 'Een jaren 60-reinigingsmethode', noemt Spackler dat.

'De melkaanslag is hardnekkig en lastig te verwijderen. Wil je een leeggedronken glas melk een dag later schoonmaken, dan moet je flink schrobben. Met Intra Hydrocare, een ultragestabiliseerde en langzaam vrijkomende waterstofperoxide, verdwijnt de melkaanslag als sneeuw voor de zon.'

Elke week schoonmaken

Spackler adviseert zeugenhouders om de melkleidingen elke week brandschoon te maken. Dat kan met het in Europa geregistreerde reinigingsproduct voor de nieuwe biocidenverordening (BPR)-wetgeving dat veilig is voor dier, mens en omgeving.

'Gebruik water van 65 graden Celsius met een 2 tot 3 procentoplossing Intra Hydrocare. Pomp dat dertig tot zestig minuten rond zonder dat de biggen ervan kunnen drinken. Even naspoelen met warm water en de melk kan er weer op', licht de technisch verkoopmanager toe. 'Het circuleren met die bruisende oplossing verwijdert de biofilm in het complete leidingsysteem keer op keer. Hierdoor zal er ook veel minder slijtage zijn aan de pompen, leidingen en nippels.'

Risicofactor uitschakelen

Het uitschakelen van een risicofactor voor het ontstaan van darmproblemen is waar het om draait. 'In een onderzoek dat we samen met een diervoederleverancier hebben uitgevoerd bij een cupsysteem met de voorgeschreven alkalische reiniging en de Intra Hydrocare-methode had dat nogal wat effect op de resultaten', zegt Spackler.

'De biggen namen uiteindelijk 115 gram meer voer op voor spenen, groeiden 36 gram per dag harder en de mate en ernst van diarree was spectaculair lager. Schone melkleidingen dragen dus zeker bij aan de diergezondheid, het dierenwelzijn en de prestaties.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer