%27Probleemgericht+of+preventief%3F%27
Blog
© The Schippers Group

'Probleemgericht of preventief?'

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik thuis aan het genieten ons tweede wondertje dat nu een paar dagen oud is. Het is weer een bijzonder moment om ons tweede kindje te verwelkomen. In deze periode vergeet je even alle hectiek en problemen in de wereld en geniet je volop van je eigen gezinnetje.

In de voorbereiding op deze bijzondere gebeurtenis zie ik veel overeenkomsten met dat waarmee ik dagelijks in de varkenshouderij bezig ben. Er zijn veel dingen die we preventief doen om te zorgen dat alles goed gaat. We acteren niet op het moment dat er een probleem is, maar doen alles preventief.

Toch zie ik vaak dat we in de varkenshouderij probleemgericht werken. We zien een probleem en gaan dan op zoek naar de golden bullet. Maar voor de meeste problemen in de varkenshouderij bestaat er geen golden bullet in mijn optiek. Ik denk dat het vaak doorvoeren en borgen van kennis uit het Handboek varkenshouderij de oplossing is. Maar zo denken we vaak niet.

Zo had ik een tijd geleden een discussie met een andere adviseur. Hij lanceerde de stelling dat een logische maatregel niet de oplossing was voor het probleem. Dit omdat er twee identieke stallen waren waarbij in één stal het probleem wel speelde en in de andere stal niet.

Ik ben er zeker van dat het oplossen van een probleem bijna altijd het goed toepassen van kennis uit het Handboek Varkenshouderij is. Logische dingen dus. Als je voldoende dingen voldoende goed doet, dan zijn er minder problemen of zijn deze minder groot. Er is geen golden bullet, maar er zijn wel goed management en beleid.

Het zal u niet verbazen dat in mijn visie hygiëne een belangrijk onderdeel is. Hierbij zie ik vaak dat er of naar de golden bullet wordt gezocht of dat het beleid snel verslapt, als het goed draait. We zijn dan op weg naar het volgende probleem. Hierna vallen we weer terug in het beleid van probleemgericht advies en probleemgericht werken.

Als HyCare-adviseur richt ik mezelf bijna altijd op het preventief borgen van zaken in plaats van het analyseren van een probleem waarna we elke keer een andere oplossing uitwerken. Ik denk dat in deze denkwijze nog veel te winnen is op het gebied van management en advisering.

In de voorbereiding van de geboorte heb ik vooral veel dingen preventief gedaan. Op deze manier hopen we eventuele problemen voor te zijn. Structuur en iedere dag dezelfde routine handhaven geven mij altijd enorm veel rust. Veel mensen zullen dit vast wel herkennen en dit vast ook al in grote lijnen zo toepassen in zowel de stallen als in het dagelijks leven. Voor nu gaan ik de komende tijd genieten van ons tweede kindje en hopelijk snel naar een gestructureerd dag- en nachtritme.

Mart Klijn
Manager HyCare Coaches Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer