Nieuwsgierige+Duroc%2Dbig+zoekt+sneller+naar+eten
Achtergrond
© Denkavit

Nieuwsgierige Duroc-big zoekt sneller naar eten

Nakomelingen van een Duroc-eindbeer zijn onderzoekender en nieuwsgieriger dan de TN Tempo-biggen. Door hiermee en met bijvoorbeeld de biestopname in het kraamstalmanagement rekening te houden, zijn er na spenen niet of nauwelijks problemen. Niet meer of minder dan met een TN Tempo-eindbeer.

Op de PigFarm, het varkensonderzoeksbedrijf van jongdiervoederfabrikant Denkavit, zijn driekwart jaar geleden de eerste Duroc-biggen geboren. ‘We willen ervaring hebben met nakomelingen van de belangrijkste eindberen in de markt’, zegt productmanager Ashley Sijmonsbergen van Denkapig. ‘Zodat we goede adviezen kunnen geven aan onze klanten over voeding en management van biggen en zeugen, om optimale resultaten te behalen.’

Teamleider Arnold Groot Wassink van Denkafarm: ‘Met de biggen van de TN70-zeug en TN Tempo-eindbeer hebben we al meer dan drie jaar ervaring. De Duroc-eindbeer geeft ons de mogelijkheid zelf ervaring op te doen met vragen uit de praktijk over de voeding van deze kruising.’

Gevoelige darmen

Vanuit de markt zijn er geluiden dat de Duroc-biggen wat lastiger zijn om mee te werken en dan vooral de eerste weken na het spenen. De gevoeligere darmen zouden aanleiding zijn voor meer speendiarrree.

Zo min mogelijk stress en goed vers voer zijn belangrijk na spenen Duroc-biggen

Arnold Groot Wassink, teamleider van Denkafarm

‘Om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar merken we weinig van’, zegt Sijmonsbergen. ‘Een uitspraak over de gevoeligheid van de darmen kunnen we niet doen. Dan moet je secties uitvoeren en de darmen bestuderen. We verwachten niet dat er grote verschillen op darmniveau zijn. Wel zijn de Duroc-biggen qua gedrag duidelijk anders dan de TN Tempo-biggen.’

Verschil in gedrag

In het kraamhok is het gedragsverschil tussen Duroc- en TN Tempo-biggen al merkbaar. ‘Duroc-biggen zijn nieuwsgieriger en onderzoekender’, ziet Groot Wassink. ‘Ze vinden de bijvoeding daardoor eerder en gaan er ook eerder van eten. Daar moet je rekening mee houden door ervoor te zorgen dat ze ook voldoende en vers voer kunnen opnemen. We zijn overigens niet eerder begonnen met bijvoeren van melk. Dat doen we toch al vanaf dag twee. Door gebruik te maken van de nieuwsgierigheid van de biggen kun je de vroege opname van voer stimuleren.’

Sijmonsbergen: ‘We kunnen nog niet zeggen dat Duroc-biggen in totaal meer voer opnemen. Daarvoor moeten we nog meer data vergelijken. We doen veel proeven met steeds andere voeders en je moet dat meenemen voordat je een uitspraak kunt doen. Bij spenen verschillen de gewichten niet duidelijk van de TN Tempo-biggen.’

Darmen voorbereiden op spenen

Wel is het volgens Sijmonsbergen belangrijk ervoor te zorgen dat biggen in de zoogperiode genoeg bijvoeding opnemen. ‘Dat is nodig om de darmen voor te bereiden op de overgang na spenen. Doe je dit goed, dan hoef je met Duroc-biggen na spenen geen problemen te hebben.’

Om de voeropname na het spenen op peil te houden, zijn meerdere zaken belangrijk, stelt Groot Wassink. ‘Zoals goed en vers voer dat makkelijk beschikbaar is en zo min mogelijk stress. Dat laatste is bij ons wat lastig omdat we alle biggen na spenen mengen vanwege de proeven. Ze komen in groepjes van zes in een hok. Belangrijk is dat ze tegelijk kunnen vreten. Er is een voerbak per hok waar twee biggen van 25 kilo tegelijk uit kunnen vreten. Dat geeft direct na spenen zelfs ruimte voor meer biggen om tegelijk te eten. Zien eten doet eten.’

Speenproblemen voorkomen

Om problemen na spenen te voorkomen, is aandacht voor de biggen rond de geboorte belangrijk, stelt de teamleider van DenkaFarm. ‘We zorgen dat ze allemaal goed biest kunnen opnemen, zodat ze een goede bescherming van de zeug meekrijgen. Om een goede biestvoorziening te waarborgen is goede voeding van de zeug voor werpen van belang. Op ons bedrijf gebruiken we de laatste week voor het werpen een prelacto-voer. Daarmee kun je de zeugen flink door blijven voeren, voorkom je darmverstopping en heb je toch geen stuwing op de uier. Als de biggen niet kunnen drinken doordat de zeug last heeft van stuwing, sta je op achterstand.’

De TN70-zeugen worden niet anders gevoerd sinds de overschakeling van de TN Tempo naar de Duroc. Bij een Piétrain-eindbeer kan dat volgens Groot Wassink wel nodig zijn.

Stressgevoeliger

Doordat de Duroc-biggen wat stressgevoeliger zijn, kunnen er wel speenproblemen optreden. ‘De Duroc-biggen gaan minder gemakkelijk om met veranderingen. Daar moet je rekening mee houden’, zegt Sijmonsbergen.

‘Je moet voorkomen dat ze na spenen stoppen met eten en dan ineens wel veel gaan eten. Ze moeten het voer dat ze na spenen krijgen al kennen. Normaal is ons advies om de prestarter, die de biggen de laatste week in het kraamhok krijgen, enkele dagen door te voeren na spenen. Tot ze 150 gram op hebben’, besluit de Denkapig-productmanager.

Lagere temperatuurbehoefte nieuwsgierige Durocs
Na de geboorte van de eerste Duroc-biggen bleek dat ze minder gemakkelijk naar het biggennest gaan. Dat is lastig, vindt teamleider Arnold Groot Wassink. ‘Want we werken met vrijloopkraamhokken. Dus de biggen moeten wel zo snel mogelijk naar het biggennest.’ Om dit te bereiken is de afdelingstemperatuur rondom werpen en in het biggennest verlaagd. Rondom werpen is het in de afdeling nu 22 graden en in het biggennest 1,5 tot 2 graden minder warm. Samen met het plaatsen van de jute zakken van de zeug naar het nest lukt het nu vaak wel om de biggen in het nest te krijgen. Ook na spenen is de ruimtetemperatuur met 2 graden verlaagd, omdat de biggen op de roosters gingen liggen in plaats van op de dichte vloer, met als resultaat hokbevuiling, smerige biggen en een slechter stalklimaat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer