%27Kabinet+met+boerenmissie+naar+Brussel%3F%27
Blog
© Europees Parlement

'Kabinet met boerenmissie naar Brussel?'

Door de Wet milieubeheer krijgen Nederlandse boeren te maken met controles, handhaving, verplichte uitvoering en (in veel gevallen) buitenproportionele boetes. Dat is triest en ondertussen blijft het kabinet maar strooien met loze beloftes. De oplossing om boeren het toekomstperspectief te geven dat ze verdienen, kan het kabinet alleen met maatwerk en samen met Brussel voor elkaar spelen.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat wij het zelf in de soep hebben laten lopen. Nederland heeft de Europese wetgeving omgezet in strengere nationale wetgeving. Het gevolg is een grote puinhoop. We zitten in de knel. De milieumaatregelen die onze boeren moeten nemen zijn ondoenlijk, terwijl zij niet de boeman zijn. Sterker nog, ze worden op dit moment als vee in een hoekje gedreven.

De stopbonus van 120 procent van de waarde van zijn boerderij die het kabinet wil invoeren, klinkt als goed nieuws. Maar is deze waarde van voor of na de stikstofaffaire?

En hoe bestaat het er vrijwel geen werkend systeem voor boeren beschikbaar is om emissies te beperken en dat zaken om de haverklap veranderen? En voldoen boeren niet aan de milieuregels dan beschouwen de Milieudiensten van de provincies dat als een economisch delict! Er is niet goed vooruitgedacht, met als gevolg onduidelijkheid, grote onzekerheid en onterecht zware boetes voor boeren.

Vanuit Brussel volgen we de Nederlandse boerenperikelen uiteraard op de voet. Maar in het landbouwdossier speelt er nog veel meer. Denk aan het voorstel om het gebruik van pesticiden terug te dringen, het beheer en beleid rondom grote carnivoren zoals wolven en de natuurherstelwet. Hiermee is de Europese Commissie in juni naar buiten gekomen en ligt nu bij het Parlement. Ik zal zeker tegen die natuurherstelwet stemmen.

Toch wil ik nog even terug naar de zeer schrijnende gevolgen van het beleid rondom stikstof. Het is aan minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra om voor onze boeren te pleiten. Nederland heeft deze onhoudbare situatie veroorzaakt en moet naar Brussel komen om tot een oplossing te komen.

Een oplossing op basis van een lange termijnvisie met perspectief. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld de stikstofruimte die vrijkomt wanneer de eerste boeren stoppen met prioriteit naar de PAS-melders gaat. Een op maat gemaakte aanpak waarbij Nederlandse boeren niet langer worden verloochend. Laten we hen een welverdiend lange termijn toekomstperspectief bieden; hoe sneller, hoe beter!

Annie Schreijer-Pierik
Lid van het Europees Parlement namens het CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer