College+van+Beroep+voor+het+bedrijfsleven+buigt+zich+over+tarieven+NVWA
Nieuws
© Vion

College van Beroep voor het bedrijfsleven buigt zich over tarieven NVWA

POV, Vee & Logistiek Nederland en COV discussiëren al jaren met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over haar tarieven. De hoogste rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, gaat zich hier in december op storten.

In Europese regelgeving is vastgelegd welke kosten de NVWA mag doorberekenen aan het bedrijfsleven. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Vee & Logistiek Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vinden dat de NVWA veel meer in rekening brengt dan is toegestaan.

Op 1 januari voert het kabinet eenzijdig een lastenverzwaring van 100 naar 130 miljoen euro in. Landbouwminister Piet Adema kondigde in de Kamerbrief van 11 november de nieuwe NVWA-tarieven aan. Daarin wekt hij de suggestie dat er goed overleg met de landbouwsector heeft plaatsgevonden. En dat grotendeels tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de landbouw.

'Dat is pertinent niet waar', schrijven sectorpartijen in een reactie. De nieuwe tarieven zijn voor de landbouwsector zeker niet acceptabel. Die verzet zich tegen het eenzijdig invoeren van nieuwe NVWA-tarieven per 1 januari 2023.

Transparante en acceptabele tarieven

Om de tarieven van de NVWA transparant en acceptabel te maken, zijn de overheid en landbouwsector begin 2022 het Programma Herziening Kostprijs en Tarieven NVWA gestart. Halverwege de uitvoering van dit programma heeft de landbouwminister ineens nieuwe NVWA-tarieven aangekondigd. Daarmee wijkt hij af van het afgesproken programma.

De uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven zouden moeten worden meegenomen in het bepalen van de nieuwe tarieven. Ook moeten er nog afspraken worden gemaakt over het waarborgen van de 'efficiency' van de NVWA. De Europese regelgeving bepaalt dat de overheid haar lasten niet zonder meer kan doorschuiven naar ondernemingen.

Kostenstijging 'buitensporig hoog'

Afspraken over 'efficiencyprikkels' zijn nog niet nagekomen. En de 30 procent kostenstijging noemen POV, Vee & Logistiek Nederland en COV buitensporig hoog. Voor veel bedrijven betekent dit een verhoging van 30 tot 50 procent op de verschillende diensten die zij van de NVWA afnemen.

Vertegenwoordigers van de diverse sectorpartijen verwachten dat ondernemers massaal bezwaar gaan aantekenen tegen de NVWA-facturen, omdat getwijfeld wordt of deze voldoen aan de Europese regels.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer