Innovatiegoud+op+Eurotier+voor+SoundTalks
Nieuws
© Maartje van Berkel

Innovatiegoud op Eurotier voor SoundTalks

Drie van de 150 ingestuurde innovaties voor Eurotier 2022 hebben een gouden Award ontvangen. De hoestmonitor SoundTalks, die al mondjesmaat in de Nederlandse varkenshouderij wordt toegepast, won deze week de Animal Welfare Award. Luchtwegaandoeningen worden eerder opgemerkt, waardoor de veehouder sneller actie kan ondernemen en het dierenwelzijn verbetert.

SoundTalks is een inzending van farmaceut Boehringer Ingelheim voor de internationale veehouderijbeurs Eurotier 2022. Deze beurs vindt plaats van 15 tot en met 18 november in het Duitse Hannover. Die innovatie voor de varkenshouderij zal dan de gouden Award mogen voeren.

Klassieke luchtwegaandoeningen als hoesten, verkoudheid en heesheid kunnen ook bij varkens voorkomen. Het resultaat is verminderd welzijn en verhoogde vatbaarheid voor ziekten. Dankzij SoundTalks worden de eerste tekenen van luchtwegaandoeningen eerder herkend dan dat de veehouder dat zelf zou doen. De hoestmonitoren, elk voorzien van zes microfoons, registreren alle geluiden in de stal en kunnen met behulp van een algoritme hoestgeluiden van andere geluiden onderscheiden.

Tot vijf dagen eerder signaleren

Doordat het systeem 24 uur per dag registreert, kan het de intensiteit van het hoesten tijdens de rustfase registreren. De veehouder kan het hoesten tot vijf dagen eerder detecteren, dan dat hij het zelf zou waarnemen als hij twee keer per dag zijn dieren controleert.

SoundTalks toont het hoestprobleem aan de veehouder via een stoplichtsysteem in de stal of via een app op de smartphone. Vroege detectie en preventie verbetert het dierenwelzijn en draagt ook bij aan het verminderen van het antibioticagebruik.

Varkenszilver

Zilveren Awards voor innovaties die de varkenshouderij aangaan, werden er meer uitgereikt dan de gouden. Een ging er naar de verplaatsbare optiMarker van Hölscher + Leuschner. Dit verplaatsbare station is uitgerust met een 3D-camera om het gewicht van vleesvarkens nauwkeurig te bepalen en de slachtrijpe dieren automatisch te markeren.

Big Dutchman kreeg zilver voor de OlliGES-beddengoedrobot. Het intelligente doseersysteem weet via camerabeelden op welke plek hoeveel strooisel nodig is. Zilver was er ook voor MIK International met een biggennestinnovatie. In een oogopslag is te zien of de temperatuur in het biggennest optimaal is.

De bovenzijde van het vloerverwarmingssysteem is gecoat met omkeerbare thermochromatische pigmenten. Deze veranderen van kleur bij verschillende temperaturen, zodat visueel te sturen is op een optimaal liggedrag van de biggen. De grondlegger van dit idee is de Nederlandse varkenshouder Marc Megens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer