Varkenshouders+Albert+Heijn+moeten+veel+CO2+reduceren
Nieuws
© Albert Heijn

Varkenshouders Albert Heijn moeten veel CO2 reduceren

Varkenshouders in de toeleveringsketen van Albert Heijn moeten net als zijn pluimveehouders fors terug in hun CO2-emissie. De supermarktketen heeft de klimaatambities flink opgeschroefd.

Albert Heijn wil in 2030 de CO2-uitstoot ten opzichte van 2018 met 45 procent reduceren, dat was eerst 15 procent. De eigen bedrijfsvoering is al volledig klimaatneutraal. Het gaat dan om de winkels, distributiecentra en kantoren.

Nu is het de beurt aan de toeleveringsketen om verdere stappen te zetten. Met de ketenpartners begon de supermarktketen eind 2020 met het exact berekenen van de uitstoot van broeikasgassen in de kip- en varkensketen. Die gegevens zijn gebaseerd op werkelijke data uit de eigen 'Beter voor ketens'.

'Doordat we nu exact weten wat de CO2-impact voor kip- en varkensproducten is, kunnen we nog gerichter actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door verduurzaming van veevoer. Zo is in de varkensketen veevoer verantwoordelijk voor 50 procent van de totale uitstoot en bij kip zelfs voor 77 procent. Daarom stimuleren we het gebruik van circulair voer en ontbossingsvrije soja in onze ketens', zegt CEO Marit van Egmond van Albert Heijn.

Gezond verdienvermogen

Albert Heijn verkoopt producten van meer dan 1.100 boeren en telers. Daarvoor worden binnen de Beter voor Natuur & Boer-programma's langlopende afspraken over klimaat, duurzaamheid, dierenwelzijn en een gezond verdienvermogen gemaakt. CO2-reductie is hierin expliciet meegenomen.

'Het aanscherpen van onze ambitie om de CO2-uitstoot terug te dringen met 45 procent in 2030 in de hele keten met al onze (toe-)leveranciers is een serieuze stap. Wij willen onze beweging naar een leefbare aarde concreet invullen. Ik ben ervan overtuigd dat als we samenwerken met alle leveranciers, deze ambitie stap voor stap haalbaar is', aldus Van Egmond.

Het zijn niet alleen boeren en telers waarvan de CO2-uitstoot in kaart is gebracht. Van de grote A-merkleveranciers is dat inmiddels ook bekend. Zij moeten eveneens bijdragen aan de klimaatambities van Albert Heijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer