StarFarmers+krijgt+boost+door+%27Beter+voor%27%2Dprogramma+AH
Nieuws
© Vion

StarFarmers krijgt boost door 'Beter voor'-programma AH

Albert Heijn (AH) geeft het Vion Good Farming Star-varkensvlees een flinke impuls. Het vlees met 1 ster Beter Leven doet mee aan het programma 'Beter voor Varken, Natuur en Boer' van de supermarktketen.

Een van de varkenshouders die de afgelopen twee jaar bij de gesprekken aan tafel zat, is voorzitter Jaap Kreuger van de vereniging StarFarmers van Vion die 167 deelnemers telt. 'Dit is een volgende stap. Een marktgestuurd en dynamisch concept dat samen met ons wordt ontwikkeld', zegt Kreuger.

AH stapte in 2010 als eerste supermarkt met het vers vlees over op het Beter Leven-keurmerk. Van het verse varkensvlees dat AH onder eigen merk verkoopt, komt 97 procent uit Nederland.

Wezenlijk element van het programma noemt Kreuger een eerlijk verdienmodel voor alle schakels. Het krijgt een eigen langetermijnprijssysteem en voor extra inspanningen krijgen de deelnemers een premie. 'Wil je een gezonde keten en bedrijfsontwikkeling, dan moet er continuïteit en duidelijkheid aan de inkomstenkant zijn. We zijn de enige bedrijfstak die alles op dagprijs doet. Dat past niet bij een moderne bedrijfsvoering', aldus Kreuger.


Het programma van AH steekt verder in op meer speel- en afleidingsmateriaal en het verbeteren van de diergezondheid door continu het stalklimaat te meten. Ook komen er onderzoeksprojecten op het gebied van dierenwelzijn. Die worden betaald uit het ontwikkelfonds dat AH en Vion vullen.

Daarnaast wil de supermarktketen de komende vijf jaar de CO2-uitstoot van varkensvleesproducten met 18,5 procent verlagen.

DNA-tracering en blockchain

Andere zaken die onderdeel zijn van 'Beter voor' noemt Kreuger het bevorderen van de biodiversiteit op het erf en het gebruik van groene stroom, zoveel mogelijk reststromen uit de levensmiddelenproductie en verantwoord geproduceerde palmolie en soja. Technieken als blockchain en DNA-tracering worden ingezet om de keten transparant te maken en de herkomst te borgen van zaadje tot karbonaadje.

Kreuger is blij met de volgende stap die StarFarmers nu kan maken in de keten. 'Varkenshouders willen wel investeren in bijvoorbeeld meer dierenwelzijn of milieu, maar links of rechtsom moet dat worden betaald. En daar heb je de samenwerking voor nodig.'

Melkveehouders die meedoen aan het 'Beter voor'-programma ontvangen een plus van 5 cent per liter melk. Kreuger: 'Ik heb er alle vertrouwen in dat het ook voor onze keten om een serieuze plus gaat.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer