Zwijn+met+AVP+gevonden+buiten+besmet+gebied+Duitsland
Nieuws
© Hans Menop

Zwijn met AVP gevonden buiten besmet gebied Duitsland

Buiten de met Afrikaanse varkenspest besmette gebieden is een wild zwijn geschoten dat besmet bleek met AVP. Dat gebeurde in Landkreis Oderspree-Lausitz. Daarnaast zijn in de witte gebieden in Landkreis Oder-Spree in de Duitse deelstaat Brandenburg voor het eerst sinds maart karkassen gevonden van wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest.

Sinds de uitbraak in Duitsland in september 2020 staat in Oder-Spree de teller op 963 besmette wilde zwijnen. Vooral in voorgaande jaren, dit jaar nog maar 37.

De met AVP besmette karkassen in Oder-Spree zijn gevonden op 5 kilometer van het voormalige kerngebied in de zogeheten witte zone. De witte zone is een gebied van een kilometer of 2 breed tussen twee vaste hekwerken om het kerngebied heen.

Samen met het veterinaire en voedselcontrolebureau van de stad Frankfurt (Oder) wordt onderzocht waar de dieren, twee zeugen en meerdere biggen, vandaan komen. Karkaszoekhonden en dronetechnologie worden intensiever ingezet in het gebied waar de karkassen zijn gevonden.

Nieuwe vondst

Het met AVP besmette zwijn in Oderspreewald-Lausitz is gevonden op korte afstand van de besmette gebieden van Landkreis Spree-Neisse en deelstaat Sachsen. Er is direct een intensieve zoektocht naar meer kadavers gestart en de plaatsing van eerst mobiele hekwerken, die vervangen zullen worden door vaste hekwerken.

Mogelijk komt het besmette zwijn uit een van die gebieden. Die zijn wel voorzien van hekwerken, maar daar zitten ook poorten in. Het landbouwministerie van deelstaat Brandenburg vraagt dan ook nogmaals aan alle burgers om poorten altijd te sluiten en schade aan hekwerk te melden.

Deelstaat Saksen heeft de beschermingsgebieden uitgebreid om daarmee ook vaste hekwerken en witte zones rondom de drie besmette gebieden te kunnen maken. Dat is volgens het ministerie noodzakelijk omdat een dubbel hekwerk meer zekerheid geeft.

Minder gejaagd

Het Brandenburger ministerie van Landbouw publiceerde vrijdag de statistieken voor het jachtjaar 2021/2022. Daaruit blijkt dat significant minder wilde zwijnen zijn geschoten dan voorgaande jaren. Met 58.296 wilde zwijnen doodden de jagers ongeveer een derde minder dieren. Het is het laagste aantal in vijftien jaar.

Het jaar daarvoor werden meer dan 90.000 dieren gedood. Als mogelijke redenen worden de effecten van de coronapandemie en de lange hitteperiode in de zomer genoemd. Toch noemt deelstaatminister Axel Vogel van Landbouw het van het grootste belang dat de populatie wilde zwijnen in tijden van Afrikaanse varkenspest consequent wordt bejaagd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer