Europese+varkensvleesproductie+dit+jaar+5+procent+lager
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese varkensvleesproductie dit jaar 5 procent lager

Vooral door een grote daling in de Duitse productie zal de varkensvleesproductie in de Europese Unie dit jaar vijf procent lager uitvallen dan in 2021. In 2023 wordt een verdere daling van de productie met 0,7 procent verwacht. Dat staat in de kortetermijnprognose van marktanalisten van de Europese Commissie.

In de herfstprognose zetten de analisten de cijfers op een rij. De daling is zowel in volume (280.000 ton) als in percentage (10 procent) het grootste in Duitsland. Ook in België en Polen zijn de procentuele dalingen met respectievelijk zo'n 9 procent en ruim 8 procent groot. De afname in volume is in deze twee landen kleiner, met circa 80 ton in Polen en 50 ton in België.

Ook in Italië is procentueel een stevige daling zichtbaar: bijna 3 procent. In Nederland komt de daling in productie naar verwachting uit op zo'n 1 procent en in Denemarken is dat een halve procent. In zowel België, Denemarken, Italië en Nederland was in 2021 overigens nog sprake van een productiestijging.

Spanje is het enige land waar volgens de Europese analisten dit jaar een stijging in productie zichtbaar gaat zijn. Die blijft wel beperkt tot 1,6 procent, terwijl dat in 2021 nog een plus van 3,7 procent was.

Varkenssector minder aantrekkelijk

Vanwege de hoge kosten in de varkenssector en omdat Afrikaanse varkenspest zijn uitwerking zal hebben, is de vewachting dat de productie in Europa komend jaar verder daalt. En wel met zo'n 0,7 procent. De marges in de sector blijven klein. Mede hierdoor verliest de varkenssector, volgens de marktanalisten van de Europese Commissie, zijn aantrekkelijkheid voor jonge boeren.

De combinatie van een sterke vraag en lagere productie heeft de varkensprijzen van half juli tot half september doen stijgen. De varkensvleesprijzen lagen in die periode 28 procent boven het gemiddelde van de jaren 2017 tot 2021. Daardoor is de Europese varkensvleesproductie minder competitief geworden op de wereldmarkt.

Dalende exportcijfers

De export naar China is daarnaast flink afgenomen. In het eerste half jaar is een daling zichtbaar van 72 procent, waarmee de exportcijfers op het niveau van 2017-2018 liggen. China heeft in die perioide wel varkensvlees uit voorraad op de markt gebracht, maar dat dekt niet het tekort door import vanuit de Europese Unie.

Andere bestemmingen hebben een deel van het verlies vanuit China overgenomen. Japan heeft 45 procent meer afgenomen, de Fillipijnen 40 procent, de Verenigde Staten 35 procent en Australië 66 procent. Alles bij elkaar daalt de export vanuit de Europese Unie in 2022 naar verwachting met 17 procent en in 2023 nog eens met 3 procent.

Consumptie daalt

De consumptie van varkensvlees in de Europese Unie vertoont eveneens een dalende trend. Verwacht wordt dat de varkensvleesconsumptie dit jaar 1,9 procent lager uitkomt. Het verbruik per hoofd van de bevolking komt dit jaar naar verluidt uit op 32,1 kilo. Volgend jaar wordt een verdere lichte daling verwacht, tot 32 kilo.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer