Benzo%C3%ABzuur+drukt+voerconversie+vleesvarkens+flink
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Benzoëzuur drukt voerconversie vleesvarkens flink

Met 0,5 procent benzoëzuur in het voer is de voerconversie van vleesvarkens met 13 punten te verminderen. Dat blijkt uit een proef op het onderzoeksinstituut van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

Het onderzoek is uitgevoerd met 192 zeugen van de kruising Duits Edelvarken x Duits Landras met een Piétrain-eindbeer. De vleesvarkens werden verdeeld over vier proefgroepen: een controlegroep, een groep kreeg voer met 0,5 procent benzoëzuur, een groep met 0,3 procent benzoëzuur in het voer en een groep waar de varkens tot 60 kilo gewicht 0,5 procent benzoëzuur kregen en vanaf dat moment nog 0,3 procent benzoëzuur.

De vleesvarkens werden op 30 kilo opgelegd en kregen een driefasenvoeding met een startvoer tot 60 kilo, vervolgens een groeivoer tot 95 kilo en ten slotte een eindvoer tot circa 120 kilo.

Beste score

De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk. Het voer met 0,5 procent benzoëzuur vanaf opleg tot afleveren scoorde het beste. De voerconversie daalde hiermee naar 2,55 ten opzichte van 2,68 in de controlegroep. Dat komt door een hogere groei van 976 gram per dag tegenover 926 gram per dag in de controlegroep. De voeropname bleef daarbij gelijk op gemiddeld 2,48 kilo per dag.

De varkens die 0,3 procent benzoëzuur in het voer kregen van begin tot einde, presteerden maar iets beter dan de controlegroep. De groei lag met 942 gram wel iets hoger, al was dit verschil niet significant. De voeropname lag 20 gram per dag hoger, waardoor de voerconversie met 2,67 hetzelfde was als in de controlegroep.

De varkens die begonnen met 0,5 procent benzoëzuur en vanaf 60 kilo overgingen naar 0,3 procent benzoëzuur, presteerden wel beter dan de controlegroep. De groei was met 977 gram per dag vergelijkbaar met de varkens die constant 0,5 procent benzoëzuur in het voer kregen. De voeropname lag per dag ook 50 gram hoger, waardoor de voerconversie uitkwam op 2,60.

Slachtresultaten gelijk, minder emissie

De slachtresultaten van de vleesvarkens werden niet beïnvloed door de inzet van benzoëzuur in het voer. Wel daalt de uitscheiding van stikstof met 8 procent en van fosfaat met 10 procent bij 0,5 procent benzoëzuur in het voer. Bij 0,3 procent heeft dit geen effect. Bij de groep met eerst 0,5 procent en daarna 0,3 procent daalt de stikstofuitscheiding met 3 procent en fosfaat met 5 procent.

Uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research bleek dat 1 procent benzoëzuur de ammoniakuitstoot met bijna 16 procent vermindert. Duits onderzoek met 0,5 procent benzoëzuur gaat uit van 10 procent minder ammoniakemissie. Kanttekening van onderzoeker Manfred Weber is wel dat het huidige voer doorgaans minder eiwit bevat dan toen het onderzoek tien jaar geleden werd uitgevoerd.

Bij een gemiddelde voerprijs van 28,75 euro per 100 kilo voer levert de toevoeging van 0,5 procent benzoëzuur 3,85 euro per vleesvarken op. De kosten van het benzoëzuur moeten hier dan nog vanaf. Indien benzoëzuur 1,50 euro per kilo kost, zou 0,5 procent benzoëzuur 0,75 euro per 100 kilo voer kosten. Dat zou dan een investering zijn van 1,72 euro per varken en een netto voordeel van ruim 2 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer