Boereninvloed+voerconversie+0%2C35
Nieuws
© Varkens Archief

Boereninvloed voerconversie 0,35

Verlagen van de voerconversie (VC) staat momenteel flink in de belangstelling. In tijden van hoge voerprijzen tikt een te hoge voerconversie extra door in de kostprijs. Naast de bepalende factoren genetica en voer heeft de varkenshouder substantieel invloed op de voerbenutting. Zijn effect op de VC kan oplopen tot 0,35.

Naast de genetische vooruitgang bij PIC-varkens met een VC-verlaging van 0,035 per jaar, kunnen niet optimale bedrijfsomstandigheden de voerconversie met een factor 10 beïnvloeden. Dat was een van de boodschappen van Europees genetica servicemanager Craig Lewis bij PIC tijdens een webinar van PIC UK. Die online bijeenkomst ging over het van diverse kanten verlagen van de voerconversie.

Stel dat vleesvarkens van een bepaalde genetica onder gemiddeld goede bedrijfsomstandigheden een voerconversie realiseren van 2,50 kilo voer per kilo groei. 'Dan kan op een bedrijf met dezelfde dieren, waar diverse zaken niet op orde zijn, de voerconversie uiteindelijk uitkomen op 2,85 of zelfs nog hoger', stelt Lewis.

Kan bijvoorbeeld de temperatuur in de stallen niet binnen de comfortzone van varkens gehouden worden, dan kost dat voer. Wordt het in de hokken 3 graden Celsius te koud, dan stijgt de voerconversie van varkens met 0,06. Is het 3 graden te warm, dan zorgt dat voor een 0,01 hogere voerbenutting.

Afstelling voerbak

Het goed afstellen van droogvoerbakken is ook van invloed op de voerconversie. Stelt een varkenshouder de voertoevoer naar de trog te ruim af, als de voerplaat voor meer dan 80 procent bedekt is met voer, dan treedt meer vermorsing op. Dat kan de voerconversie met 0,06 verhogen. Wordt een voerbak te krap afgesteld, als de voerplaat voor minder dan 15 procent bedekt is met voer, dan verhoogt dat de voerconversie eveneens. Onder meer door onrust en agressie rond de voerbak wordt de voerconversie 0,03 ongunstiger.

Een punt van aandacht is de voergift rond afleveren. Gaan alle varkens met gevulde magen naar de slacht, dan verhoogt dat de VC met 0,02. Hierbij wordt ook het verlies van voer opgeteld dat achterblijft in de voerbakken na afleveren en vaak niet meer wordt benut.

Ongelukjes en nippelmanagement

Incidenten met voer kunnen de voerconversie op een bedrijf ook opjagen. 'Vindt er een ongelukje plaats met het voeren van varkens en gaat 15 ton voer verloren, dan kan dat de voerconversie met 0,05 verhogen', legt Lewis uit. 'Goed onderhouden van de voerinstallatie en secuur werken, helpen dus mee om de voerconversie zo gunstig mogelijk te krijgen.'

Met een optimale waterafgifte van nippels van 1 liter per minuut is de VC het gunstigst. Geeft een nippel 10 procent minder, dan is de voerbenutting 0,01 minder optimaal. Ook te grof afgestelde of lekkende nippels in brijbakken verhogen de voerconversie.

Gezondheid verbeteren

Gezonde varkens benutten het voer het meest efficiënt als ze voldoende ruimte hebben. Is een hokbezetting 4 procent hoger, dan verslechtert de voerconversie met 0,01. En elk vleesvarken dat uitvalt, heeft effect op de voerconversie. Een procent uitval tot tien weken na opleg zorgt voor een 0,01 hogere VC. In het groeitraject daarna, tot aan afleveren, verhoogt de voerconversie met 0,02 bij elke procent uitval.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer