Ton+van+Gerwe+geeft+SPF%2Dzeugen+en+%2Dbiggen+de+ruimte
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Ton van Gerwe geeft SPF-zeugen en -biggen de ruimte

Om de versleten kraamstal te vervangen en een gezondheidssprong naar SPF te maken, draaide Ton van Gerwe het bedrijf leeg. Een ingrijpende verbouwing en herinrichting volgden. ‘Dit kraamstalsysteem met vrijloopruimte is amper duurder dan traditioneel bouwen.’

De afwerking van de nieuwe stal met 195 kraamhokken met vrijloop is in volle gang. Ook de nieuwe hygiënesluis met doorloopdouches en kantoorruimte krijgen steeds meer vorm op de locatie van Ton van Gerwe in het Brabantse Schaijk. Na een open dag volgt een grote schoonmaak en gaat de deur op slot omdat er Specific Pathogen Free (SPF), vrij van PRRS, APP en mycoplasma, wordt opgestart. ‘De eerste groep zelf gefokte SPF-TN70-gelten gaan hier rond 20 november afbiggen. Omdat ik al mijn biggen zelf slachtrijp maak, profiteer ik optimaal van de meerwaarde varkens met een hoge gezondheid’, zegt de varkenshouder.

Zijn groepskraamstal met veel licht, lucht en ruimte is een afgeleide van die bij de familie Geerts in het Limburgse Meterik. ‘Als iets goed is, hoef ik niet het wiel opnieuw uit te vinden’, zegt Van Gerwe die al veertig jaar ervaring heeft in de varkenshouderij. ‘Toen ik daar voor het eerst binnenstapte, had ik er direct een goed gevoel bij. Ook mijn personeel werd direct enthousiast. Ze zagen kansen om met meer werkplezier technisch nog beter te gaan presteren met extra welzijn voor de zeugen en de biggen.’

Tekst gaat verder onder kader.

Een schepje erbovenop
Na het moderniseren van de kraamstal en het SPF gaan produceren van biggen en vleesvarkens, verwacht Ton van Gerwe in Schaijk ook een impuls van de technische resultaten. ‘In de kraamstal zullen meer biggen overleven, zo’n 4 procent. Door de hogere gezondheid zullen de gelten en de beren een schepje boven op de gemiddelde groei van 969 gram per dag gaan doen. SPF betaalt zich uit.’

Omdat de bouwkosten van zo’n kraamstal met vrijloop amper verschillen van traditioneel bouwen, besloot de Brabantse ondernemer te gaan voor het toekomstgerichte stalsysteem. ‘Je spaart niet alleen kosten van deuren, wanden en plafonds uit, ook het ventilatiesysteem is goedkoper’, licht hij toe. ‘Er zit een centraal luchtkanaal met hogedruknevelkoeling in de nok en de inlaatopeningen worden automatisch gestuurd. Verse lucht stroomt via richters de stal in. Op een afzuigpunt in de stalwand duwen drie ventilatoren de stallucht door een verlaagd geplaatste luchtwasser.’

Speciale beugels worden nog op elk boxpoortje gelast.
Speciale beugels worden nog op elk boxpoortje gelast. © Studio Van Assendelft

Van Gerwe is ervan overtuigd dat het een stabiel en goed stalklimaat oplevert. De staltemperatuur wordt ingesteld op 21 graden Celsius en daarboven loopt de ventilatie op. ‘Productiegroepen met gezonde zeugen en biggen van verschillende leeftijden in een grote ruimte zorgen voor een constante bezetting en warmteproductie, waardoor de vanaf ruim 6 meter hoogte binnenkomende luchtstroom mooi wordt gemengd met de opstijgende warmte.’

In het aangebouwde staldeel bestaat elke productiegroep uit twee rijen met zes kraamhokken en ertussen een brede strook MIK-roosters. Op de oude kraamstalondergrond zijn er dat twee keer vijf met een identieke vrijloopruimte. Aan weerszijden van elke kraambox met gietijzeren zeugenrooster liggen metalen driekantroosters en composietplaten. De platen dienen als biggennest en worden duurzaam verwarmd via een warmtepomp die warmte uit waswater benut.

Warmwatercircuit

‘Per twee kraamhokken is er een warmwatercircuit aangelegd om de temperatuur van de biggennesten secuur te kunnen regelen’, benadrukt de varkenshouder. ‘Zo’n verdeler kost nu extra geld, maar die euro’s verdien ik dubbel en dwars terug omdat pasgeboren biggen er comfort ervaren en er meer overleven. Valbeugels voorkomen dooddrukken, net als de speciale beugels op de klappoortjes.’

Ventilatoren duwen de lucht direct door de luchtwasser.
Ventilatoren duwen de lucht direct door de luchtwasser. © Studio Van Assendelft

De zeugen, biggen en vleesvarkens op deze productielocatie krijgen allemaal droogvoer. De kraamzeugen krijgen lactovoer in de trog en de ideeën voor een ‘zeugenveilig’ voersysteem voor de biggen liggen op de tekentafel. Van Gerwe: ‘De dieren krijgen vijf dagen na het werpen van de laatste zeug in een groep en de biggenbehandelingen alle vrijheid. We gaan het ervaren en sturen zo nodig bij.’

© Studio Van Assendelft

Bedrijfsgegevens
Ton van Gerwe (60 jaar) uit het Brabantse Heesch heeft tien bedrijven met zeugen en/of vleesvarkens. Inclusief enkele huurlocaties heeft hij een gesloten geheel. In Schaijk houdt hij achthonderd SPF-TN70-zeugen inclusief eigen aanfok en vijfduizend vleesvarkens. Hij produceert daar TN70 x TN Tempo-beren en -gelten onder het Beter Leven-keurmerk met één ster.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer