Thijs+Janssen+blikt+terug+op+depop%2Drepop
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Thijs Janssen blikt terug op depop-repop

Toen de APP-bacterie op het subfokbedrijf van Thijs Janssen opdook, was depop-repop de enige optie om de SPF-status te herwinnen. Om het tijdstraject optimaal te benutten, maakte hij gebruik van een huurlocatie. 'Alles verliep volgens een strakke planning. Door de gekenterde varkensmarkt had de periode tussen leeg en volledig in productie wat langer mogen duren.'

In de eerste week van september kwamen jonge SPF-zeugen en (fok)biggen van de tussenlocatie in België en SPF-fokgelten van het kernfokbedrijf van Topigs Norsvin uit Frankrijk naar het bedrijf Tojapigs van Thijs Janssen in het Brabantse Escharen. In één keer bevolkte een complete in productie zijnde jonge zeugenstapel de varkensstallen. Sindsdien zijn de staldeuren bij het SPF-subfokbedijf hermetisch gesloten voor de aanvoer van varkens.

'Begin november hebben we voor de derde keer bloed getapt. De resultaten bewijzen dat de aangevoerde dieren vrij zijn gebleven van PRRS, APP en mycoplasma', zegt Janssen. 'Binnenkort starten we met het uitleveren van de eerste koppels jonge TN70-zeugjes. Afnemers van dekrijpe fokgelten moeten nog enkele maanden geduld hebben om deze dieren met goede genetische potentie op hun bedrijf te krijgen.'

Nog niet vol

Met de hoge gezondheidsstatus draait het bedrijf weer als vanouds met een vijfwekensysteem. 'De biggenstal en de stal voor opfokzeugen zitten nog niet vol. Eind 2021 zijn we vol in productie en gaan de eerste vleesvarkens naar de slachterij.'

Blijvers in de sector groeien allemaal naar een hoog gezondheidsniveau

Thijs Janssen, varkenshouder in Escharen

Het proces tussen de beslissing om het subfokbedrijf leeg te draaien en opnieuw te bevolken is volgens de varkenshouder in sneltreinvaart verlopen. Het heeft hem veel energie gekost. 'Er lag een strak depop-repop-plan waarbij we gebruikmaakten van een tussenlocatie in België. Dit gehuurde bedrijf op afstand is ideaal om zo snel mogelijk weer helemaal in productie te zijn. Toen we eenmaal hadden besloten om de hoge gezondheidsstatus op die manier terug te krijgen, was er geen weg terug', zegt hij.

Focus en rust

'Het plan zorgt voor focus en geeft een zekere mate van rust. Maar als je goed presterende fokzeugen afvoert en vijf weken lang een leeg varkensbedrijf hebt, hakt dat er toch wel in. Het oog houden op een gezonde toekomst was voor mij de drijfveer om door te zetten.'


Overzicht houden bij zo'n ingrijpend traject bestempelt Janssen als een belangrijk punt van aandacht. Daarbij maakte hij dankbaar gebruik van een onlineplanningsprogramma dat veel wordt gebruikt in de bouwwereld. 'Van week tot week kun je daarin alle mogelijke te regelen zaken en (be)handelingen keurig op een rij zetten', licht hij toe. 'Dat helpt om geen steekje te laten vallen. Het herbevolken van je varkensbedrijf moet je in één keer goed doen.'

Ontwormen

Een voorbeeld van een detail dat je niet over het hoofd moet zien voorafgaand aan het herbevolken van een schoon bedrijf, is ontwormen. 'Dit is zo'n handeling die je makkelijk kunt vergeten of er in de waan van de dag tussendoor kan schieten', zegt de varkenshouder.

'Door die activiteit in het onlineweekplansysteem op te nemen en personen er verantwoordelijk voor te maken, borgden wij dat het ontwormen op de locaties in België en Frankrijk tijdig is uitgevoerd. Hierdoor is de wormdruk bij de aangevoerde varkens zo laag als praktisch mogelijk.'

Het verplaatsen van hoogdrachtige zeugen bij relatief hoge temperaturen is ook goed verlopen. 'Ze zijn in alle rust geladen, comfortabel vervoerd en kregen hier de tijd om kalmpjes aan de 100 meter naar de kraamafdeling af te leggen.'

Plotselinge kentering varkensmarkt

Een tegenvaller voor Janssen is de plotselinge kentering in de varkensmarkt. 'De fors gedaalde biggen- en varkensprijzen en hoogopgelopen voerprijzen zijn pijnlijk voor iedereen in de varkenssector. Wij hebben onze dieren afgevoerd in een periode dat de afzet lastig verliep tegen prijzen die flink lager uitpakten dan begroot. Vanuit economisch perspectief hadden we het depop-repop-proces beter rustig aan kunnen doen.'

Op de vraag wat hem zeker bij zal blijven antwoordt de varkenshouder: de fatale dag in september 2020. 'Dat de APP-bacterie ons SPF-bedrijf was binnengekomen, zorgde voor een dreun.' Daarom zijn verschillende procedures en protocollen aangescherpt en heeft hij samen met de dierenarts de puntjes op de i gezet wat betreft interne en externe biosecurity.

'Zo zijn we afgestapt van het met alcohol ontsmetten van materialen die de stal mee in gaan en moet alles, behalve het sperma, voortaan door een uv-kast', benadrukt Janssen. 'We doen er alles voor om SPF te blijven: een hoge gezondheid is goed voor de dierprestaties, zorgt voor werkgemak en verhoogt de arbeidsvreugde. Ik wil nooit meer anders en blijvers in de sector groeien ook naar dat hogere niveau.'

Economisch voordeel SPF en arbeidsvreugde tellen
Varkenshouders besluiten om depop-repop met SPF-dieren te gaan doen omdat het economisch betere resultaten oplevert. 'Een hoge diergezondheid is aanjager voor een scherpere kostprijs. De dierenartskosten zijn lager en de dieren gaan efficiënter om met voer en presteren beter', stelt Frank van Haaren, breedingmanager bij Topigs Norsvin. 'Maar wat voor de toekomst zeker ook een belangrijke factor is, is de extra arbeidsvreugde. Het is fantastisch om op SPF-bedrijven te werken. Het is een pre om medewerkers aan te kunnen trekken en te kunnen binden aan je bedrijf.' Bijzonder aan het depop-repop-proces bij subfokbedrijf Tojapigs in het Brabantse Escharen noemt Van Haaren het gebruik van een tussenlocatie. 'Door dat Belgische bedrijf in een varkensarme regio in te zetten, is de leegstandsperiode tot een minimum beperkt en komt het bedrijf zo snel mogelijk volop in productie van SPF TN70-opfokzeugen. Door de jonge zeugenstapel halen hun klanten naast hoge gezondheid een extra sprongetje in genetische potentie naar hun vermeerderingsbedrijf.' In een periode met normale of hoge varkensprijzen levert dat organisatorische huzarenstukje en energie kostend proces flinke voordelen op. 'Helaas zit de varkensmarkt niet mee, maar is het eindresultaat van het herbevolkingsproces bij Tojapigs wel zoals verwacht.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer