POV+bang+voor+waardevermindering+opkoopbedrijven
Nieuws
© Henk Riswick

POV bang voor waardevermindering opkoopbedrijven

Terwijl minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof schermt met bonussen op de marktwaarde in het kader van de opkoopregeling, vreest Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dat die marktwaarde wel eens fors lager kan liggen dan nu het geval is.

Een huis dat voor 2030 moet worden afgebroken, daalt meteen sterk in marktwaarde. De POV vreest dat deze sterk dalende marktwaarde ook geldt voor landbouwgrond dat in 2030 de status natuur moet hebben. Verder verwacht POV-voorzitter Linda Verriet dat de Europese staatssteunregels bonussen niet gemakkelijk toelaten.

Volgens Verriet dendert de trein van de opkoopregeling van boerderijen en grond onverminderd door. 'De brief van 1 april ademt een ontstellende framing van negatieve impact van de veehouderij op de omgeving uit. Daarbij worden termen als diergezondheid, dierenwelzijn, zoönose en geur ook gebruikt om het framen meer kracht bij te zetten.'

Doelen en kaders

Gebiedsprocessen staan voor de POV centraal en provincies stellen hiervoor de doelen en kaders. Hoe zo'n gebiedsproces eruit gaat zien, hoe belangen afgewogen worden en hoe geborgd gaat worden dat maatregelen daadwerkelijk leiden tot het halen van de doelen, is niet duidelijk. Er worden geen kosten- en batenanalyses gemaakt.

Daarnaast blijft er in de ogen van Verriet veel onzekerheid rond de PAS-melders. Deze moeten volgens de POV ook binnen het gebiedsproces opgelost worden. Gaat dit niet snel genoeg, dan grijpt het Rijk in en komen instrumenten als onteigening om de hoek kijken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer