Vlaamse+stopzettingsregeling+voor+%27belastende%27+varkenshouders
Nieuws
© Varkens Archief

Vlaamse stopzettingsregeling voor 'belastende' varkenshouders

De Vlaamse overheid heeft 200 miljoen euro uitgetrokken voor een vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven. Het is een van de maatregelen die moeten bijdragen aan de doelstellingen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De regeling staat ook in het teken van het afbouwen van de Vlaamse varkensstapel met 30 procent tegen 2030.

De 30 procent krimp is ingegeven door aanpak van huidige crisis waarin de Belgische varkenshouderij zich bevindt. Landbouwminister Jo Brouns wijst erop dat de regering met deze vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven tegemoetkomt aan een vraag vanuit de sector. 'De reductie van ammoniakuitstoot die deze stopzettingsregeling met zich meebrengt, moet het nodige perspectief creëren voor de varkenshouders die kwalitatief, veilig en lekker varkensvlees blijven produceren, in het bijzonder onze jonge boeren.'

Vlaamse varkensbedrijven met een hoge stikstofimpact op de natuur kunnen, als de regeling en bijbehorende vergoedingen ook door Europa worden goedgekeurd, op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling. Zo'n negenhonderd bedrijven met varkens, die een impactscore van hoger dan 0,5 procent hebben, komen hiervoor in aanmerking.

Onlangs goedgekeurd

Op 24 juni werd de regeling goedgekeurd door de Vlaamse regering. Nu wordt deze regeling voor advies voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State voorgelegd. Tegelijk wordt akkoord aan de Europese Commissie gevraagd.

Het besluit van de regering treedt na de zomer in werking. De eerste inschrijvingsronde voor de in aanmerking komende varkenshouders wordt in het vroege najaar verwacht. Dan zal de regeling een maand worden opengesteld.

Vergoedingen

De verwachte vergoeding voor een ingevulde vleesvarkensplaats is 154 euro. Per zeug (inclusief biggen tot 7 kilo) bedraagt die vergoeding om te stoppen 855 euro. Voor biggen met een gewicht van 7 tot 20 kilo is een vergoeding van 45 euro voorzien. De vergoeding wordt berekend op de stalbezetting op basis van de mestbankaangifte over 2021.

De sloopvergoeding voor een stal bedraagt 40 euro per vierkante meter. Voor de aangrenzende erfverharding is 8 euro per vierkante meter voorzien. Deze bedragen zijn nog onder voorbehoud van finale goedkeuring door de Europese Commissie, meldt Vilt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer