Bij+sectie+ook+onderzoeken+op+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Bij sectie ook onderzoeken op Afrikaanse varkenspest

LNV-minister Piet Adema heeft besloten het varkenspestonderzoek in Nederland uit te breiden. Bij varkens die ter sectie worden aangeboden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer, worden de tonsillen voortaan op zowel Klassieke als Afrikaanse varkenspest onderzocht.

Dat meldt Adema in zijn brief aan de Tweede Kamer. Deze monitoring loopt naast de continue 'early warning'-monitoring waarbij varkenshouders en dierenartsen te allen tijde overleden varkens kunnen insturen om een besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) uit te sluiten.

Verder werkt de landbouwminister nauw samen met sectorpartijen en provincies om een crisisoefening voor te bereiden op een mogelijke uitbraak van AVP onder gehouden varkens of wilde zwijnen. Samen met de sector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden zo knelpunten in beeld gebracht die ontstaan door de maatregelen die bij een uitbraak moeten worden genomen.

Oefening in november

Ook sluiten het ministerie van LNV en de NVWA aan bij een oefening op initiatief van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) met verschillende ketenpartijen. Bij deze oefening wordt een realistisch scenario nagebootst, waarbij ketenpartijen ondervinden wat er op hen afkomt bij een uitbraak. Deze oefening wordt begin november gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer