Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%286%29
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (6)

De reis van het NAJK-gezelschap van twintig jonge varkenshouders zit er op. Hun conclusie: Zweden is een land waar Nederlandse varkenshouders nog veel van kunnen leren.

'Boeiend', noemen de deelnemers hun bezoek aan de Zweedse varkenshouderij. Rijker in kennis, maar vooral ook in nieuwe vrienden, ging het laatste deel van de reis vrijdag via Kopenhagen weer terug naar Amsterdam. Een groep jonge varkenshouders die zondag 2 oktober elkaar nog nauwelijks kenden, kwamen terug als een hechte groep met een gedeelde passie waar het de hele reis over ging: varkens.

Tijdens de busritten, het eten en zelfs in de kroeg was het vaak onderwerp van gesprek. Die gesprekken kwalificeren de jongeren als leerzaam. De huidige tijd is uitdagend en de komende veranderingen in de varkenshouderij worden door iedereen anders beoordeeld. Wat is er dan fijner dan met leeftijdsgenoten te kunnen sparren over de toekomst?

• Lees ook deel 5 van deze serie over de studiereis van het NAJK

Lange weg

Conclusie van de leden varkenshouders van het NAJK is dat Zweden een land is waar Nederlandse varkenshouders nog veel van kunnen leren. Werkte men daar afgelopen 15 jaar al intensief aan dierenwelzijn, is er voor Nederlandse varkenshouders nog een lange weg te gaan. De varkenshouderij is Nederland is niet verkeerd bezig, geven de reizigers aan, maar zij hebben in Zweden gezien dat er meer mogelijk is. Dat staat voor hen als een paal boven water.

'Helaas', zeggen zij, 'gooit de realiteit van het huidige verdienvermogen in Nederland en de plaats in de keten nu wel roet in het eten, maar plannen maken we graag.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer