Data+dierenwelzijn+verzamelen+door+keten+heen
Nieuws
© Jos Thelosen

Data dierenwelzijn verzamelen door keten heen

Het welzijn van varkens en vleeskuikens automatisch monitoren op het bedrijf, tijdens laden en lossen, transport en in het slachthuis. Het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) start in november een vierjarig project dat dit mogelijk moet maken.

Bij het project 'Animal Welfare Indicators at the Slaughterhouse' (Awish) draait het om het grootschalig geautomatiseerd monitoren van op het dier gebaseerde welzijnsindicatoren in de slachterij. Dat levert data op over hoe het met het dier was gesteld in alle schakels van de keten. Informatie die teruggekoppeld kan worden naar de verschillende schakels.

'Dit zou een efficiënte en doelmatige manier kunnen zijn om het welzijn te monitoren over alle schakels heen', zegt Jarissa Maselyne, expert data-analyse en precisieveeteelt bij Ilvo. 'Wat daar de voor- en nadelen van zijn, willen we in dit project testen.' Wanneer de monitoring eenmaal is gestart, zorgt dat voor een continue stroom informatie waarmee het dierenwelzijn in de verschillende schakels van de keten permanent kan worden geborgd.

Dierenwelzijn optimaliseren

Vleeskuikens en varkens zijn de landbouwhuisdieren waar Europese burgers zich de meeste zorgen over maken. Dat is een van de redenen waarom de focus in dit project op beide groepen dieren ligt, legt Maselyne uit. Andere reden is dat de sectoren belangrijke economische segmenten van de voedselproductie van de Europese Unie en de wereld zijn. En bij beide gaat het ook om grote aantallen dieren die individuele aandacht nodig hebben om hun welzijn te optimaliseren.

Het project start met het catalogiseren van alle relevante welzijnsindicatoren. De basis daarvoor komt van ervaringen uit de sector en wat al bekend is uit de literatuur. Om de indicatoren te meten, worden nieuwe sensoren en beslissingstools en -algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkeld en getest. 'Met als doel: gegevens continu en automatisch verzamelen', zegt de onderzoeker.

Dertien EU-landen

Een volgende stap in het project is het geven van feedback en advies over best practices aan de verschillende schakels in de keten: varkens- of pluimveehouder, vangteam, transporteur en slachterij. 'Het is een uitdagend en veelomvattend project. Maar we doen dit met een divers team van 24 partners uit dertien landen in Europa', zegt Maselyne.

Naast het beoordelen van het dierenwelzijn beoogt het project bij te dragen aan het verkleinen van milieueffecten en het verlagen van het gebruik van hulpstoffen. Maselyne spreekt in dit verband over ecologische efficiëntie. 'Naast de ecologische impact gaan we de economische en sociale impact in kaart brengen van de best practices die we voorstellen en van het monitoringssysteem in zijn geheel.' Ilvo verwacht dat de resultaten van het project in de toekomst ook kunnen worden ingezet bij andere diersoorten.

Aan het onderzoek werken zes Europese slachterijen mee: twee pluimvee- en vier varkensslachterijen. De pluimveeslachterijen zijn gevestigd in Frankrijk en Polen en beide aangesloten bij de Plukonketen. De varkensslachterijen bevinden zich in Nederland (Vion), Spanje, Oostenrijk en Servië. Met het project is 8 miljoen euro gemoeid dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Ilvo is coördinator van Awish.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer