Beperking+langeafstandstransport+staat+nog+steeds+op+agenda+van+Schouten
Nieuws
© Jos Thelosen

Beperking langeafstandstransport staat nog steeds op agenda van Schouten

De afstand van het transport van vleesvarkens moet worden beperkt tot acht uur. Dit antwoordt ad interim-landbouwminister Carola Schouten op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De vragen kwamen naar aanleiding van de toename van het veetransport naar onder andere Spanje en de dreiging van Afrikaanse varkenspest.

Schouten wijst in haar antwoord naar de position paper die België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden samen hebben opgesteld over het transport. Daarin wordt voorgesteld om voor alle dieren bestemd voor de slacht de transportduur terug te brengen tot acht uur. Voor biggen wordt geen exacte duur vermeld, maar wel dat meer onderzoek nodig is naar de effecten van transportduur en bijvoorbeeld ook de stahoogte tijdens transport.

Dat er in het eerste halfjaar van 2022 meer langeafstandstranporten zijn geweest naar Spanje, Italië, Polen en Slovenië stemt Schouten dan ook tot ongenoegen. Ze zet zich immers in voor het beperken van de transportduur, geeft ze aan. Wel is het volgens haar niet zo dat deze toename blijvend is. De tijdelijke afname van slachtcapaciteit in Duitsland en Nederland was een van de oorzaken van de toename.

Aanpassing Europese wetgeving

Om die transportduur te kunnen inperken, is aanpassing van de Europese wetgeving noodzakelijk. Daar wordt momenteel aan gewerkt en de nieuwe wetgeving zal naar verwachting eind 2023 van kracht zijn. Tot die tijd moeten de transporteurs zich houden aan de huidige regels die onder voorwaarden transport van 24 uur toestaan. Daar wordt volgens de minister op gehandhaafd.

Voorafgaand aan het transport worden de dieren gekeurd. Verder wordt vooraf gekeken naar zaken als de te verwachten buitentemperatuur tijdens het transport. Achteraf wordt gecheckt of de temperatuur in het vervoermiddel aan de gestelde eisen voldoet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer