Varkenshouder+met+grond+krijgt+extra+EU%2Dsteun
Nieuws
© Laurens Eggen

Varkenshouder met grond krijgt extra EU-steun

Varkenshouders met minimaal 1,5 hectare cultuurgrond krijgen dit jaar mogelijk extra EU-steun. Ze moeten dan tijdig een Gecombineerde opgave hebben ingediend en aan de voorwaarden voldoen. De steun bedraagt 2.700 euro, aldus bedrijfsadviseur Wim Dirks van Abab accountants en adviseurs. 'Mooi meegenomen, maar onvoldoende om de gestegen voer- en energiekosten te compenseren.'

Om in aanmerking te komen, moeten deze veehouders dit jaar wel tijdig een Gecombineerde opgave hebben ingediend en aan de voorwaarden voldoen. Vanwege de Oekraïne-crisis heeft de Europese Commissie de Europese landbouwcrisisreserve geactiveerd en is voor Nederland ruim 8 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Per bedrijf is er 2.700 euro beschikbaar. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komen hooguit 2.950 bedrijven hiervoor in aanmerking. Dat betreft zo'n twee derde van het totaal aantal varkens- en pluimveebedrijven in Nederland.

Hoeveel bedrijven werkelijk voor de steun in aanmerking komen, is volgens Dirks niet te zeggen, maar waarschijnlijk zijn het er minder. Om voor die steun in aanmerking te komen, hoeven pluimvee- en varkenshouders geen actie te ondernemen.

Gecombineerde opgave

Het ministerie beoordeelt zelf welke bedrijven in aanmerking komen. Die moeten wel een Gecombineerde opgave van 2022 hebben ingediend. Verder moet er minimaal 500 euro aan rechtstreekse betalingen (basispremie en vergroeningspremie) zijn, gebaseerd op de rechtenwaarde 2021. In de praktijk betekent dit dat een bedrijf minimaal 1,5 hectare subsidiabele landbouwgrond moet omvatten.

Ondergrond gebouwen en erf tellen niet mee en het gaat dus om netto beteelbare landbouwgrond: grasland/cultuurgrond. Daarnaast moet een bedrijf minimaal vijftig varkens of 250 stuks pluimvee hebben opgegeven bij de landbouwtelling 2022. Bedrijven die in het kader van een stoppersregeling de onderneming staken, komen niet voor in aanmerking.

Landbouwcrisisreserve

De betalingen van de extra steun voert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in september uit op basis van de aanvragen voor de rechtstreekse betalingen van pluimvee- en varkenshouders. Dat gebeurt uiterlijk 30 september, omdat dit de uiterste datum is voor het kunnen uitbetalen van de EU-middelen uit de landbouwcrisisreserve.

'Door de Oekraïne-crisis zijn niet alleen granen en grondstoffen voor mengvoer duurder geworden', zegt Dirks. 'Ook energie en brandstoffen zijn fors duurder geworden. De prijzen van mengvoer lijken weer enigszins te normaliseren de afgelopen periode, maar dat biedt nog geen zekerheid. Het zal dan ook helder zijn dat deze extra steun mooi meegenomen is, maar geen afdoende compensatie is van de prijsstijgingen door deze crisis.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer